Homoktövis (Hippophae rhamnoides) vetőmag

550 Ft

Vadon ritka és védett növény, de kertekben annál gyakoribb. ivatos gyümölcs, magas  vitamin (főleg A és C-vitamin) tartalma miatt kedvelt.

Leírás

Vadon ritka és védett növény, de kertekben annál gyakoribb. Viszonylag fiatal kultúrnövény, csak az utóbbi néhány évtizedben lett igazán elterjedt. Magyarországon terméketlen homokbuckás területek ritka lakója, de ez a faj leginkább tengerpartok homokján elterjed. Ennek megfelelően sótűrő, nálunk jól viseli a szikes területeket is.
Könnyen felismerhető keskeny szürkés leveleiről, és nagy tömegben hozott apró narancssárga terméséről. Egyetlen hasonló növény él nálunk, a közeli rokon ezüstfa (Elaeagnus angustifolia), de a levelei és az egész növény is nagyobb, inkább fa alakú, a termései éretten ezüstösek. Veszélyes invazív növény, homokpusztáinkon különösen nagy károkat okoz.
A homoktövis nitrogénkötő növény, ez magyarázza életképességét  a sovány, homokos talajokon.

Vetése:

Tavasszal vetve is jól kel, de 3 hónap nedves hideg rétegzés fagypont körüli hőmérsékleten növeli a kelési arányt.

Alkalmazása:

Divatos gyümölcs, magas  vitamin (főleg A és C-vitamin) tartalma miatt kedvelt. Nyersen nagyon savanyú, de lekvárnak és gyümölcslének tökéletes.
Ezüstös lombjával díszcserjeként is megállja a helyét. Erősen tövises, nagy forgalmú helyekre ne telepítsük. Viszont pont ezért kiválóan használható sövényként (csak nyíratlan sövényként, mivel a metszést nem szereti, a virágzását megzavarja). Terjedő tövű, gyökérsarjakat nevel, de nem agresszíven, csak a növény töve körül. Nem kell attól tartani, hogy az egész kertet elfoglalja.
A homoktövis minden talajon telepíthető, de igazán a forró, homokos vidékeken érzi jól magát. Szárazságtűrő, a begyökeresedése után külön öntözést nem igényel.
Nitrogénkötő, gyorsan növő cserje, ezért mulcs termelésre kiváló. Különösen száraz, tápanyagban szegény területeken van létjogosultsága, ahol kevés más gyorsan növő mulcstermelő növény él meg.
Gyümölcsfák telepítésénél, a fa mellé ültetett homoktövis csemete nitrogénnel tudja ellátni a fejlődő fát. Visszavágással elérhető, hogy ne nyomja el a nemest, később a fa el fogja nyomni mivel a homoktövis nem viseli el az árnyékot.
A homoktövis kétlaki, szélporzású növény. Hím és nőivarú formát is ültetni kell a terméshez. A magoncok között lesz mindkét ivar, névvel ellátott kertészeti változatoknál viszont venni kell porzósat is. Egy porzós 6-8 termő növényt is ellát.

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, szikes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

március, április, május

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

1-3 m, 3-10 m

Egyebek

ehető, nitrogénkötő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Homoktövis (Hippophae rhamnoides) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük