Héjakút mácsonya (Dipsacus laciniatus) vetőmag

550 Ft

Parlagokon, útszéleken él ez a nagy termetű, jellegzetes növény. Az egész országban gyakori. Nagyon hasonlít az erdei mácsonyához, de a virágai fehérek.

Kategóriák: , ,

Leírás

Parlagokon, útszéleken él ez a nagy termetű, jellegzetes növény. Az egész országban gyakori. Nagyon hasonlít az erdei mácsonyához, de a virágai fehérek. A levelei jellegzetesek: a tövüknél összenőttek, egy csónak-szerű mélyedést alkotnak. Ebben összegyűlik az esővíz, és a madarak isznak belőle. Innen kapta a nevét. A termés alján található nagy tövisek az erdei mácsonyához képest rövidebbek, és inkább vízszintesen állnak, ritkán érnek fel a termés csúcsáig. Kétéves növény, első évben csak tőleveleket nevel, második évben hozza a jellegzetes virágszárát. A tőlevelei a pitypang leveléhez hasonlóan szeldeltek, míg az erdei mácsonya levelei hosszúkás tojás alakúak.

Vetése:

Ősszel vagy tavasszal végleges helyére. Legjobb kora tavasszal elvetni. Kétéves, csak a második évben fog virágozni.

Alkalmazása:

Gyógynövényként a virágzó növényből készült teát használták vizelethajtóként, izzasztóként, a gyökerét repedezett bőr kezelésére.
Dísznövényként is megállja a helyét. Szárazvirágként is használható, a virágkötők szeretik.
A kertben sokféle feladatra használhatod. Virága jó nektárforrás a beporzó rovarok számára. Magját a madarak fogyasztják. Kórója a kertben hagyva a pókok és más rovarok áttelelő helye.

Érdekességek:

Népi elnevezései: bábatüske, bogáncs-vakaró, csapóecset, paphajgáló tövis, pásztorvesszeje, szomjutövis, tövises lapu, Venus asszony ferdője
Rokona, a takácsmácsonya termesztett növény. Tövises terméseit a takácsok használták speciális szerszámba fogva a fonásnál a szálak ’kifésülésére’. Ehhez a vad mácsonya fajok termésének tüskéi túlságosan hajlékonyak.

További információk

Növény típusa

kétéves

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m, 1-3 m

Egyebek

gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Héjakút mácsonya (Dipsacus laciniatus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük