Hegyi len (Linum austriacum) vetőmag
Hegyi len (Linum austriacum) vetőmag
550 Ft

Hegyi len (Linum austriacum) vetőmag

Nedves és félszáraz rétek évelő vadvirága. A fű fölé magasodó, vékony, de erős szárán egész nyáron hozza kedves égszínkék virágait.
Kiszerelés: 1 ml, 300 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Száraz rétek évelő vadvirága. A fű fölé magasodó, vékony, de erős szárán egész nyáron hozza kedves égszínkék virágait. Leszedve nem tartós, szinte azonnal elhervad, ezért inkább az élőhelyén gyönyörködjünk benne. Nagyon hasonlít az évelő lenre, de a hegyi len terméskocsányai lefelé hajolnak, míg az évelő lennél felfelé állnak. A hegyi len az egész országban gyakori.

Vetése:

Tavasszal. A magokat vékonyan szabad takarni, mert fényben csírázik. Gyorsan kel. Fiatal korban vízigényes.

Alkalmazása:

Az étkezési lenhez hasonlóan használható. Magja ehető, de csak főzve, és nagyon elnyújtva érik, nem gazdaságos belőle jelentős mennyiséget összegyűjteni. Szárából rostot nyertek, amiből kötelet vagy papírt lehet készíteni. Gyógynövényként használták többféle betegségre: reumára, megfázásra, sebekre, szemproblémákra. Kertekben ritkán ültetik, pedig szép dísznövény. Van néhány kertészeti változata is. Vékony, kecses hatású. Nagy tömegben ültetve érvényesül igazán, vagy virágzó rétbe telepítve. Jól viseli az évi 1-2 kaszálást. Rövid életű évelő, de magról újul és terjed. A vetés után egyenletes nedvességet kíván, de amint megerősödött már szárazságtűrő. Nagyon könnyen tartható, szívós, igénytelen növény.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, június, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!