Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) vetőmag

550 Ft

Nagy termetű, szép fa. Középhegységeinkben, és a nyugati, esősebb országrészben találkozhatsz vele bükkösök és más hegyi erdők elegyfájaként. Nagyon gyorsan és nagyra nő, a gyengébb talajokon is jól fejlődik.

Leírás

Nagy termetű, szép fa. Középhegységeinkben, és a nyugati, esősebb országrészben találkozhatsz vele bükkösök és más hegyi erdők elegyfájaként. Nagyon gyorsan és nagyra nő, a gyengébb talajokon is jól fejlődik. Igazi pionír fa, sokszor az elsők között jelenik meg egy új élőhelyen. Később, néhány száz év alatt lassan lecserélődik más fákra, az idős erdőkben már csak kis mennyiségben fordul elő.

Vetése:

A magot ősszel vesd el a kertben, végleges helyére vagy magágyásba, esetleg szabadban tárolt cserépbe. A magot érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A keléshez hideghatás szükséges, tavasszal csírázik. Áztatás és 1-2 hónap nedves rétegzés után tavasszal is vethető. Ehhez a magokat keverd össze nedves homokkal vagy tőzeggel és tárold hűtőszekrényben 0-5 fokon. Időnként nézz rá, és ha a csírázás megindult (vagy az előírt idő lejárt) vesd el.

Alkalmazása:

Fája nehéz, kemény és rugalmas, a rovaroknak is ellenáll, vagyis sokoldalúan felhasználható. Tűzifának is tökéletes. Gyors növekedésével együtt ezek a tulajdonságok nagyon alkalmassá teszik arra, hogy a faanyaga miatt ültesd ha van elég helyed az ilyesmihez.

A nedve cukrot tartalmaz, juharszirupot vagy bort is készítenek belőle. A fejlődő termések édesek, néhol a gyerekek csemegeként eszik. A levele is tartalmaz cukrot, egyes helyeken a levelébe csomagolt ételt sütik meg, ami édes ízt kap tőle.

Gyógynövényként a kérgét használják, ami enyhe összehúzó hatású, bőrbetegségek kezelésére alkalmas.

Gyakran ültetik díszfaként, nemesített formái is beszerezhetők.

A szelet nagyon jól viseli, szélfogó sövényben is megállja a helyét, akár erős szélnek kitett helyen, tengerpartokon is.

Szinte bármilyen talajon megél, bár a nagyon lúgos területeken vashiánytól szenvedhet. Ettől eltekintve szívós fa, ami a gyenge talajokon is jól érzi magát. Egyetlen komoly igénye van csak: igényli a nedves, párás, hűvös hegyi klímát. Alföldi területeken ezért inkább csak vízpartokon, vagy öntözéssel marad meg. Ha ezt megkapja, akkor gyors fejlődésével és szép formájával látványos eleme lesz a nagyobb kerteknek.

Őshonos faként sokféle rovar él rajta, tavasszal a beporzók számára bőséges nektárforrás.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

ehető, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük