Halvány mályvarózsa (Alcea biennis) vetőmag

Száraz réteken, bozótosokban él ez a szép, nagy virágú mályva. Az egész országban megtalálható, de sehol nem gyakori. Valószínűleg a kerti mályvarózsa őse.
Kiszerelés: 1 ml, 30 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Száraz réteken, bozótosokban él ez a szép, nagy virágú mályva. Az egész országban megtalálható, de sehol nem gyakori. Valószínűleg ebből a fajból nemesítették ki a kerti mályvarózsa színváltozatok tömegét. Nagy termetű, egy-másfél méteres magasságot is elérő sőt jó helyen meg is haladó növény. Virágai is nagyok, 6-8 cm-esek vagy néha még nagyobbak, halvány rózsaszínek. Kétéves, néha évelő. A vetés utáni évben virágzik, ekkor neveli egyenes, felálló szárait. Hasonlít hozzá a parlagi madármályva (Lavatera thuringiaca), de annak a levelei cakkozott szélűek, és a virág tövében a külső csészelevél koszorú 3 tagú. A halvány mályvarózsa levelei lekerekítettek, majdnem ép szélűek, és a külső csészelevél koszorú legalább 5-6 tagú. Madárbarát kertek, permakultúrák és az ökológiai gazdálkodás sok hasznú és látványos növénye lehet.

Vetése:

Késő tavasszal, és kora ősszel is vethető.

Alkalmazása:

Az egész növény ehető. A fiatal levélből és a szirmaiból ízletes saláta készíthető. A szirmokból üdítő tea is főzhető, bár ha a gyógyhatása fontos, akkor jobb hideg vízzel leöntve 5 órán át áztatni. A szirmok és a levelek is száríthatók, tárolhatók. A gyökere ehető, édeskés ízű. Ebből is készíthető mályvacukor, az orvosi zilizhez hasonlóan. Az orvosi zilizhez hasonló a gyógyhatása is. A mályva virága és levele több köhögés elleni tea alkotórésze. Nyálka tartalma miatt emésztési problémákban is használatos. Külsőleg sebek, fekélyek kezelésére is alkalmas. A természetben általában löszön él, de kertben szinte valamennyi talajtípushoz jól alkalmazkodik. Kifejezetten szárazságtűrő, szívós növény. Erős és mélyre hatoló karógyökérzete, karcsú termete miatt jól társítható alacsonyabb, sekélyen gyökerező növényekkel. Mélyre hatoló gyökérzete, gyors növekedése és nagy termete mulcs termelésére is alkalmassá teszi.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, október, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, gyógynövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
évelő, kétéves
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!