Hajdina (Fagopyrum esculentum) vetőmag
Hajdina (Fagopyrum esculentum) vetőmag
550 Ft

Hajdina (Fagopyrum esculentum) vetőmag

Hajdina (Fagopyrum esculentum) vetőmag
Hajdina (Fagopyrum esculentum) vetőmag
Magjáért termesztett, gabonaként használható növény. Hagyományos étel a hajdina kása, de ehető a rizshez hasonlóan köretként, lisztté őrölhető, akár sör is főzhető belőle. B-vitaminokban és rostban gazdag, nagyon egészséges gabonaféle.
Kiszerelés: 50 ml, 1000 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Szántóföldi növényként termelt keserűfűféle. Származási helye valahol Ázsia mérsékelt égövi területein van, de régóta nagy területen termesztik. Magyarországra török és tatár közvetítéssel jutott el. Gyors fejlődésű, vetéstől számítva 10-12 hét alatt beérik, ezért másodvetésként is használható. Meleg-és vízigényes, sekély gyökérzete miatt rosszul tűri a szárazságot. Kiváló méhlegelő, a beporzókra szüksége is van mivel nem öntermékeny. Elnyújtva, hosszú ideig hozza mézillatú virágait.

Vetése:

Május közepétől július közepéig, 24 cm sortávolságra (zöldtakarmányként 12 cm), méterenként 60 mag, 2-5 cm mélyen.

Betakarítás:

Elhúzódó virágzása miatt az érés is egyenetlen. Akkor érdemes aratni, amikor a növény középső harmadában a magok már érni kezdenek. Érdemes lekaszálva 1-2 napig száradni hagyni, hogy a magok utóérjenek. Csépelés után kiteregetve gyorsan meg kell szárítani, különben hamar befülled.

Alkalmazása:

Magjáért termesztett, gabonaként használható növény. Hagyományos étel a hajdina kása, de ehető a rizshez hasonlóan köretként, lisztté őrölhető, akár sör is főzhető belőle. B-vitaminokban és rostban gazdag, nagyon egészséges gabonaféle. A levele kesernyés, de sok rutin tartalmaz, ami a szív és a keringési rendszer számára nagyon hasznos. Takaró növényként, zöldtrágyaként, gyomfojtónak is használható, mivel nagyon gyorsan fejlődik. Gyenge, terméketlen talajon is megterem, az ilyenek feljavítására tökéletes. A talajban tárolt, más növények számára felvehetetlen foszfor vegyületeket is képes hasznosítani, ezzel felszabadítja azt. Zöldtakarmányként hosszú ideig használható, mivel a szára nem fásodik. Kár, hogy az állatok számára nem különösebben ízletes. Ilyen célra sűrűbben, fele sortávra érdemes vetni. Előnye, hogy vetés után nagyon gyorsan, 6-7 hét alatt felnő és etethető. Az ökológiai termesztésben is felhasználható, mert betegségek alig támadják meg, a gyomokat is elfojtja, így vegyszerezni nem kell. Kiváló nektár forrás a beporzó rovarok számára. A vetéstől számítva 3-6 hét után már virágzik. Rovarcsalogató, nektártermelő magkeverékekben is használható.

Érdekességek:

Népi nevei: pohánka, tatárka, tatárbúza, kruppa, Erdélyben haricska

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, június, szeptember
Hasznosítás
ehető, rovarcsalogató, talajtakaró
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!