Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag

550 Ft

Ellentmondásos megítélésű ez a mindenki által ismert kedves kis virág. A hagyományos kertészek gyomnövénynek tartják, és tűzzel-vassal irtják. A másik véglet szerint mindenre használható tökéletes növény: virágzik, ehető, talajtakaró, és még ki tudja hány féle hasznát fel lehet sorolni.

Kategóriák: , ,

Leírás

Ellentmondásos megítélésű ez a mindenki által ismert kedves kis virág. A hagyományos kertészek gyomnövénynek tartják, és tűzzel-vassal irtják. Ugyanígy nem szeretik pázsitban sem. A másik véglet szerint mindenre használható tökéletes növény: virágzik, ehető, talajtakaró, és még ki tudja hány féle hasznát fel lehet sorolni.

 

Vetése:

Ősszel vagy kora tavasszal végleges helyére. A magokat nem kell földdel takarni.

Alkalmazása:

Ehető, bár többé-kevésbé keserű ízű. A legjobbak a fiatal levelei. Salátában vagy főzelékekben használható. A virágai ehető díszítésként kerülhetnek salátákra nyersen, vagy süteményekre kandírozva. A bimbóiból savanyítva hamis kapribogyó készül. A gyökere is felhasználható nyersen vagy főzve. A virágokból tea is főzhető. A gyökere szárítva és pirítva kávépótló.
Gyógynövényként sokféle betegség ellen használatos, például vese és hólyag problémákra, májproblémákra, emésztési problémákra, étvágytalanságra.
A kertben különösebb gondoskodás nélkül nevelhető szinte bárhol. A száraz vagy szikes területeket is jól viseli, bár a legszárazabb vidékeken jobb félárnyékban nevelni. Vastag és mélyre hatoló karógyökere segít a tömörödött talaj lazításában.
Nagyon jó rovarcsalogató. Gyakorlatilag egész évben virágzik, segít áthidalni a virágban szegény időszakokat. Emellett sokféle lepke hernyója él rajta.

Érdekességek:

Az irodalmi adatok szerint a gyermekláncfű etilén gázt bocsát ki, ami növényi hormonként gyümölcsérést segítő hatású. A köré ültetett zöldségféléknél kikényszeríti a korai termőre fordulást, ami miatt a fejlődésben visszamaradnak. Nem tudni, hogy ez a hatás mennyire erős, egyáltalán kerti körülmények között is jelentkezik-e, de érdemes odafigyelni rá.
A gyermekláncfű szaporodása érdekes. Apomixissel szaporodik, ami azt jelenti, hogy a magjai megtermékenyítés nélkül érnek be, az anyatő genetikai anyagát tartalmazzák. Gyakorlatilag klónozza saját magát.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, hosszan virágzó

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató, talajtakaró, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük