Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag
550 Ft

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) vetőmag
Ellentmondásos megítélésű ez a mindenki által ismert kedves kis virág. A hagyományos kertészek gyomnövénynek tartják, és tűzzel-vassal irtják. A másik véglet szerint mindenre használható tökéletes növény: virágzik, ehető, talajtakaró, és még ki tudja hány féle hasznát fel lehet sorolni.
Kiszerelés: 1 ml, 500 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Ellentmondásos megítélésű ez a mindenki által ismert kedves kis virág. A hagyományos kertészek gyomnövénynek tartják, és tűzzel-vassal irtják. Ugyanígy nem szeretik pázsitban sem. A másik véglet szerint mindenre használható tökéletes növény: virágzik, ehető, talajtakaró, és még ki tudja hány féle hasznát fel lehet sorolni.  

Vetése:

Ősszel vagy kora tavasszal végleges helyére. A magokat nem kell földdel takarni.

Alkalmazása:

Ehető, bár többé-kevésbé keserű ízű. A legjobbak a fiatal levelei. Salátában vagy főzelékekben használható. A virágai ehető díszítésként kerülhetnek salátákra nyersen, vagy süteményekre kandírozva. A bimbóiból savanyítva hamis kapribogyó készül. A gyökere is felhasználható nyersen vagy főzve. A virágokból tea is főzhető. A gyökere szárítva és pirítva kávépótló. Gyógynövényként sokféle betegség ellen használatos, például vese és hólyag problémákra, májproblémákra, emésztési problémákra, étvágytalanságra. A kertben különösebb gondoskodás nélkül nevelhető szinte bárhol. A száraz vagy szikes területeket is jól viseli, bár a legszárazabb vidékeken jobb félárnyékban nevelni. Vastag és mélyre hatoló karógyökere segít a tömörödött talaj lazításában. Nagyon jó rovarcsalogató. Gyakorlatilag egész évben virágzik, segít áthidalni a virágban szegény időszakokat. Emellett sokféle lepke hernyója él rajta.

Érdekességek:

Az irodalmi adatok szerint a gyermekláncfű etilén gázt bocsát ki, ami növényi hormonként gyümölcsérést segítő hatású. A köré ültetett zöldségféléknél kikényszeríti a korai termőre fordulást, ami miatt a fejlődésben visszamaradnak. Nem tudni, hogy ez a hatás mennyire erős, egyáltalán kerti körülmények között is jelentkezik-e, de érdemes odafigyelni rá. A gyermekláncfű szaporodása érdekes. Apomixissel szaporodik, ami azt jelenti, hogy a magjai megtermékenyítés nélkül érnek be, az anyatő genetikai anyagát tartalmazzák. Gyakorlatilag klónozza saját magát.

Adatok
Virágzási idő
április, augusztus, hosszan virágzó, július, június, május, március, október, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!