Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag

550 Ft

Bolygatott területeken, árokpartokok, mesgyéken, erdőszéleken gyakori ez a látványos és hasznos vadvirág. A többi bodzától eltérően nem cserje, hanem évelő növény.

Leírás

Bolygatott területeken, árokpartokon, mesgyéken, erdőszéleken gyakori ez a nagyon feltűnő növény. Neve hívatalosan födi bodza, de általában inkább gyalogbodza néven ismert. Az egész országban bárhol találkozhatsz vele, csak a száraz, homokos vidékekről hiányzik. Érdekes módon közeli rokona, a fekete bodza tipikus cserje, a gyalogbodza viszont egy kúszó gyökerű évelő növény. Télen a talajszintig visszafagy, csak a gyökere telel át. Ebből fejlődnek bő méteres hajtásai, azok csúcsán a tipikus fehér ernyős bodzavirágok, amik fekete bogyókká érnek. Nagy telepeket képez, bár élőhelye miatt általában keskeny sávokba van beszorítva az útszéli mesgyéken vagy erdőszéleken.
A bodzák levele és szára mérgező anyagokat tartalmaz, erre érdemes odafigyelni. A viráguk és a termésük viszont ehető. A levelek szerencsére jellegzetesen büdösek, ezért kicsi az esélye, hogy bárki megenné őket.

Vetése:

Egy nap áztatás után ősszel vesd el, vagy 2 hónap meleg rétegzés és 2 hónap hideg rétegzés után tavasszal. Enélkül a kezelés nélkül is kikel, de kisebb százalékban csírázik, több mag kelése áthúzódik a következő évre.

Alkalmazása:

Dísznövényként ritkán ültetik, pedig helyet érdemelne a kertekben. Nyáron sokáig virágzik, ősszel a bogyói díszítik. Felveszi a versenyt bármelyik dísznövénnyel. Jól tűri a szennyezett levegőt, az erős szelet, a tengerparti sós párát is elviseli.
A gyümölcse ehető, a hagyományos bodzához hasonlóan főleg ételek színezésére és lekvárnak használható. Magában nem igazán kellemes ízű, de más gyümölcsökkel keverve nagyon jól fel lehet használni. A gyalogbodza virágát nem szokták felhasználni.
Gyógynövényként a levelei és a gyökere használatos. Máj és vese panaszokra használják, gyulladáscsökkentő, izzasztó, vízhajtó, hashajtó hatású. Borogatásként is felhasználhatók kisebb sérülésekre és égésekre. A gyökér és a levél is nagyon erős hatású, csak óvatosan szabad felhasználni.
A gyalogbodza terméséből kék színű festék készíthető, a gyökerével régen hajat festettek feketére. A levele és a szára elriasztja a rágcsálókat.
A kertben figyelni kell arra, hogy egy erősen terjedő növényről van szó. Olyan helyre kerüljön, ahol lehetőség szerint körül van zárva, a természetes előfordulásához hasonlóan: utak mellé, erdő szélébe, épületek falához. Nagyon jól használható természetes hatású kertekben, kevésbé gondozott sarkokban. Nagyon sok szerves anyagot termel, amivel hozzájárul a talaj építéséhez.
Nem kényes növény, de a száraz helyet nem szereti. Érdemes számára nedvesebb mikroklímát teremteni. Száraz vidékeken félárnyékba, mélyedésekbe, árokpartokra, vizek mellé kerüljön.
Madárbarát kertekbe elsőrangú növény. Hosszú virágzása sok beporzó rovart vonz, bogyóit a madarak nagyon szeretik.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

1-3 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük