Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
550 Ft

Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag

Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
Gyalogbodza földi bodza, (Sambucus ebulus) vetőmag
Bolygatott területeken, árokpartokok, mesgyéken, erdőszéleken gyakori ez a látványos és hasznos vadvirág. A többi bodzától eltérően nem cserje, hanem évelő növény.
Kiszerelés: 0,5 ml, 80 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Bolygatott területeken, árokpartokon, mesgyéken, erdőszéleken gyakori ez a nagyon feltűnő növény. Neve hívatalosan födi bodza, de általában inkább gyalogbodza néven ismert. Az egész országban bárhol találkozhatsz vele, csak a száraz, homokos vidékekről hiányzik. Érdekes módon közeli rokona, a fekete bodza tipikus cserje, a gyalogbodza viszont egy kúszó gyökerű évelő növény. Télen a talajszintig visszafagy, csak a gyökere telel át. Ebből fejlődnek bő méteres hajtásai, azok csúcsán a tipikus fehér ernyős bodzavirágok, amik fekete bogyókká érnek. Nagy telepeket képez, bár élőhelye miatt általában keskeny sávokba van beszorítva az útszéli mesgyéken vagy erdőszéleken. A bodzák levele és szára mérgező anyagokat tartalmaz, erre érdemes odafigyelni. A viráguk és a termésük viszont ehető. A levelek szerencsére jellegzetesen büdösek, ezért kicsi az esélye, hogy bárki megenné őket.

Vetése:

Egy nap áztatás után ősszel vesd el, vagy 2 hónap meleg rétegzés és 2 hónap hideg rétegzés után tavasszal. Enélkül a kezelés nélkül is kikel, de kisebb százalékban csírázik, több mag kelése áthúzódik a következő évre.

Alkalmazása:

Dísznövényként ritkán ültetik, pedig helyet érdemelne a kertekben. Nyáron sokáig virágzik, ősszel a bogyói díszítik. Felveszi a versenyt bármelyik dísznövénnyel. Jól tűri a szennyezett levegőt, az erős szelet, a tengerparti sós párát is elviseli. A gyümölcse ehető, a hagyományos bodzához hasonlóan főleg ételek színezésére és lekvárnak használható. Magában nem igazán kellemes ízű, de más gyümölcsökkel keverve nagyon jól fel lehet használni. A gyalogbodza virágát nem szokták felhasználni. Gyógynövényként a levelei és a gyökere használatos. Máj és vese panaszokra használják, gyulladáscsökkentő, izzasztó, vízhajtó, hashajtó hatású. Borogatásként is felhasználhatók kisebb sérülésekre és égésekre. A gyökér és a levél is nagyon erős hatású, csak óvatosan szabad felhasználni. A gyalogbodza terméséből kék színű festék készíthető, a gyökerével régen hajat festettek feketére. A levele és a szára elriasztja a rágcsálókat. A kertben figyelni kell arra, hogy egy erősen terjedő növényről van szó. Olyan helyre kerüljön, ahol lehetőség szerint körül van zárva, a természetes előfordulásához hasonlóan: utak mellé, erdő szélébe, épületek falához. Nagyon jól használható természetes hatású kertekben, kevésbé gondozott sarkokban. Nagyon sok szerves anyagot termel, amivel hozzájárul a talaj építéséhez. Nem kényes növény, de a száraz helyet nem szereti. Érdemes számára nedvesebb mikroklímát teremteni. Száraz vidékeken félárnyékba, mélyedésekbe, árokpartokra, vizek mellé kerüljön. Madárbarát kertekbe elsőrangú növény. Hosszú virágzása sok beporzó rovart vonz, bogyóit a madarak nagyon szeretik.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
1-3 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!