Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag
Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag
550 Ft

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag
Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag
Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag
Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) vetőmag
Hatalmas sárga cickafarkra hasonlít ez a régi gyógynövény. A nevét féregűző hatásáról kapta, de manapság inkább illatosítóként és rovarriasztóként használatos.
Kiszerelés: 0,5 ml, 800 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Hatalmas sárga cickafarkra hasonlít ez a régi gyógynövény. A nevét féregűző hatásáról kapta, de manapság inkább illatosítóként és rovarriasztóként használatos. Nedvesebb réteken, erdőszéleken, nádasokban találkozhatsz vele. Nincs másik hasonló növény, nem lehet összetéveszteni semmivel. Hosszan és látványosan virágzik.

Vetése:

Tavasszal vesd el. Magja nagyon apró, nem szabad vastagon földdel takarni (2-3 mm). Érdemes palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Régen ehetőnek tartották, fahéj és szerecsendió helyett fűszerként használták a zsenge leveleit és a virágát is. Gyógynövényként féreghajtó tulajdonsága miatt kedvelték, de külsőleg is használták sebkezelésre, tetvek és bolhák távoltartására. Azonban egyikkel sem érdemes próbálkozni, mivel mérgező növény. Nem különösebben erős hatású, de nem tanácsos belőle sokat enni. Ez nehéz is lenne, mert erősen aromás, kesernyés, kellemetlen íze van. Nem veszélyes, véletlenül nem fogsz belőle káros mennyiséget megenni, de szándékosan fogyasztani nem érdemes. Annál nagyobb szerepe lehet a kertben. Hosszan virágzó dísznövényként, rovarcsalogatóként könnyen felhasználhatod. Csokrokban, frissen vagy szárazvirágként is tökéletes. Aromás, illatában is a cickafark félékre emlékeztető növény, ezt a lakásban és a kertben is kihasználhatod. Ezen kívül rovarriasztó, rovarirtó szerként is alkalmas: az élő és a szárított növény is elriasztja a legyeket, bolhákat, tetveket. A hatása még erősebb bodza levelekkel keverve. A varádics a testében nagyon sok ásványi anyagot halmoz fel, ezért mulcsként, komposzt alapanyagként különösen hasznos. A nevelése nem nehéz. Kissé vízigényes, nem tűri az aszályos területeket, de más igénye nincs. Bármilyen talajon megél, napon és félárnyékban is jól érzi magát. Terjedő tövű, ezzel formálisabb kertekben, zöldséges ágyásokban okozhat problémákat. Annál jobban használható erdőkertben, fák alatt. Itt több funkciót is ellát egyszerre: tápanyagokat tár fel a többi növény számára, elriasztja a kártevőket, és virágzásával táplálja a beporzó rovarokat. Nagyon szeretik a pillangók, a mindenféle vad méh fajok, és a zengőlegyek. Ezzel még egy vonalon segíti a kertedben a kártevők irtását. Igazi ezer arcú permakultúrás növény.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, október, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!