Füles sóska (Rumex thyrsiflorus) vetőmag
Füles sóska (Rumex thyrsiflorus) vetőmag
550 Ft

Füles sóska (Rumex thyrsiflorus) vetőmag

Füles sóska (Rumex thyrsiflorus) vetőmag
Füles sóska (Rumex thyrsiflorus) vetőmag
Füles sóska (Rumex thyrsiflorus) vetőmag
A füles sóska kis termetű faj, a kerti sóskára hasonlít. Karcsú, ritkás virágszára általában alig magasabb térdig érőnél.
Kiszerelés: 0,5 ml, 350 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
A lórom vagy lósóska, juhsóska fajok réteken, erdőszéleken, gyomos területeken találhatók. Nagy, élénk zöld levelei messziről feltűnnek. Régi salátanövények, a kerti sóska is közéjük tartozik. A füles sóska kis termetű faj, a kerti sóskára hasonlít. Karcsú, ritkás virágszára általában alig magasabb térdig érőnél. Tőleveleinek feltűnő nyílszerű alakja van, nagy hátrafelé álló hegyes vállakkal.

Vetése:

Ősszel vagy kora tavasszal. A magokat sekélyen kell földdel takarni.

Alkalmazása:

Salátanövényként régóta használják ezeket a fajokat, frissen vagy főzelékként. Ízük a sóskához hasonló, de nem annyira savanyú. Az év hűvösebb részében hosszú ideig szedhetők, értékes téli és kora tavaszi vitaminforrást jelentenek. A savanyú ízüket az oxálsavtól kapják, ami reumás betegeknél kerülendő, egészséges embereknél is vesekövet okozhat. Más növényekben, például a sóskában és a rebarbarában sokkal több oxálsav található, mégis népszerű zöldségfélék. Ennek ellenére hosszú ideig és nagy mennyiségben nem szabad a lórom fajokat fogyasztani. A kertben nagyon könnyen nevelhetők. Ha egyszer megtelepedett inkább kiirtani nehéz. Oldalirányban viszont nem terjed, ezért növénytársításokban jól használható. Ha étkezési célra termeled, akkor érdemes nedvesebb, vagy félárnyékos helyre ültetni, hogy minél nagyobb és zsengébb leveleket hozzon. Erős és mélyre hatoló karógyökerével felhozza a talaj mélyebb rétegeiből a tápanyagokat, és hatalmas zöldtömeget képez. Ezért mulcs alapanyag termelésére nagyon jól felhasználható. A természetben lepkék, bogarak és mindenféle egyéb apróságok lárvái élnek a leveleiből, ezért nagyon hasznos növény a biodiverzitás növelésére. Például a különféle tűzlepke fajok hernyói élnek a lóromon, már csak a kedvükért is érdemes ültetni belőle.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!