Fekete nyár (Populus nigra) földlabdás csemete, 40-50 cm

Fekete nyár (Populus nigra) földlabdás csemete, 40-50 cm
Fekete nyár (Populus nigra) földlabdás csemete, 40-50 cm
Hatalmas termetű, a nyárfák között szokatlan módon hosszú életű fa. 30-40 méteres magasságot is elérhet másfél méter törzsátmérő mellett.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Földlabdás csemete, 40-50 cm magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül. A nyári forróságot kivéve bármikor ültethető. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül. Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod. Hatalmas termetű, a nyárfák között szokatlan módon hosszú életű fa. 30-40 méteres magasságot is elérhet másfél méter törzsátmérő mellett. 300 évnél tovább is élhet. Természetes élőhelye a folyók menti puhafás ligeterdők, az árterek. Itt a fehér nyárral és a fehér fűzzel együtt alkotott régen nagy erdőségeket, közvetlenül a folyók partján, a vízhez közel. Európa egyetlen hasonló nyár faja, sötétzöld rombusz alakú levele és sötét, bordás kérge csak ennek van. Amerikában él 6 hasonló rokon faj, ezekkel alkotott hibridjeit a nemes nyárak, amiket nagy területen ültetnek jellegzetes egyenes sorokból álló erdőkben. A nemes nyárakkal nagyon könnyen hibridizálódik, ezért fajtiszta fekete nyárt már csak ritkán találunk. A nagyon öreg, 100 évnél idősebb példányok tekinthetők tisztának. A törzse jellegzetesen vastag, tömzsi, a rajta képződő vízhajtások tövében nagy nagy dudorok, csomorok képződnek. Gyökérsarjakat nem nevel. Érdekesség, hogy a fagyöngy a tiszta vérvonalú fekete nyárt nem támadja meg, viszont a nemes nyárakat igen. Kétlaki, mint ahogy az összes többi nyárfa is. A rettegett tavaszi nyárfapihe ’havazást’ csak a nőivarú egyedei produkálják, ezért a hímivarú, porzós példányokat nyugodtan lehet ültetni ott is, ahol félünk a pihétől. Dugványról szaporítva az ismert porzós példányokat bárhova ültethető a pihék veszélye nélkül. A fekete nyár oszlopos változata a régen a tanyák körül ültetett jegenyefa, jegenyenyár.

Alkalmazása:

Díszfaként csak ott érdemes ültetni, ahol elegendő tér áll a rendelkezésére. Hatalmas termetével nem fér el bárhol, és a terjedelmes gyökérzete is képes megemelni a házakat, utakat, járdákat. Ház körüli felhasználása szempontából a leghasznosabb a sarjedő művelési mód, amikor rendszeresen visszavágjuk, hogy mulcs alapanyagot, karókat, kisebb tűzifát nyerjünk. Ezt a fekete nyár nagyon jól tűri, erőteljesen újrahajt, gyorsan növekszik, hamar nagy zöld tömeget képez. A nyárfák (és a fűzek) kérge szalicint tartalmaz, ami szalicilsavra bomlik az emberi szervezetben. A szalicilsav az aszpirin hatóanyaga. Ezért a nyárfa kérgét természetes aszpirinként régóta használják gyulladáscsökkentőként, lázcsillapítóként, reumás fájdalmakra, menstruációs fájdalmak enyhítésére. Fája puha és gyorsan korhad, ami tartós használati tárgyak készítéséhez nem előnyös, viszont tökéletes talajjavító, komposzt alapanyag. Könnyen tartható, a talajjal szemben igénytelen fa. Ott érzi igazán jól magát, ahol a gyökerével eléri a talajvizet. Gyorsan nő. Napfényigényes fa, mint ahogy a pionír fák általában azok. Gyökérsarjakat nem képez, ezért könnyen kordában tartható. Sokféle rovarnak nyújt otthont a levelein és a gyorsan pusztuló faanyagán egyaránt. Ezért nagyon értékes élőhelyet jelent. Különösen fontos szerepe, hogy gyorsan képes hatalmasra nőni, fái kimagaslanak a tájból, és ez sok madár számára vonzó fészkelőhelyet jelent. Ilyen például a sárgarigó és a kis őrgébics. Puha, gyorsan odvasodó fáját a harkályok is szeretik.

Adatok
Virágzási idő
március
Hasznosítás
dísznövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!