Fekete nadálytő (Symphytum officinale), 3 gyökérdarab

500 Ft

Árterekben, vízpartokon, nedves réteken élő vadvirág. A permakultúrás kertészek egyik leghasznosabb növénye.

Elfogyott

Leírás

Árterekben, vízpartokon, nedves réteken élő vadvirág. A permakultúrás kertészek egyik leghasznosabb növénye. Nagy, érdes, durván szőrös leveleivel és csüngő virágaival semmivel nem lehet összetéveszteni.

Ültetése:

A hajtáscsúccsal rendelkező gyökérdarabokat átlagos növényhez hasonlóan ültesd el, a hajtáscsúcs a talaj felszínén vagy kicsit alatta legyen. A hajtáscsúcs nélküli darabokat a legegyszerűbb vízszintesen a talajfelszín alá 4-5 cm-re elültetni.

Alkalmazása:

A permakultúra egyik legnépszerűbb növénye.
Ehető a levele és a fiatal szára is, de az erős serteszőrök miatt nem igazán kellemes étel. Ráadásul enyhénmérgező is, májkárosító anyagokat tartalmaz. Sokkal hasznosabb gyógynövényként. A gyökere tartalmaz több hatóanyagot, de a levele is hatásos. Egy allantoin nevű hatóanyagnak köszönhetően segíti a sebgyógyulást, ezért külsőleg vágások, horzsolások, ekcéma, és minden más bőrprobléma esetén régóta használják. Az allantiont már szintetikusan is előállítják és gyógyhatású krémekben használják. Belsőleg is sokféle betegségre használatos volt a nadálytő, főleg tüdő problémák esetén, de a növény mérgező anyagokat is tartalmaz, ezért ez nem javasolt.
A kertben leginkább mulcs termelésre használható, mivel nagyon gyorsan nő, és a mélyre hatoló gyökereivel a talaj alsó rétegeiből is fel tudja tárni a tápanyagokat. A növény vastag gyökereinek apró darabjai is képesek kihajtani, ezért a nadálytő nehezen irtható. A közelében az ásás, kapálás sem ajánlott, mert az összevágott gyökerek új növényeket fognak nevelni. Ha nincs bolygatva, akkor viszont nem hoz gyökérsarjakat. Kiirtani úgy lehet, ha letakarod a növényt amíg kipusztul. Ha megpróbálod kiásni, azzal csak szaporítod.
A nadálytő nem tömegesen, de hosszú ideig virágzik, és nagyon szeretik a méhek. Maga a növény is a rovarok és a pókok kedvence. Nem tudni miért, de a nadálytő bokrok alatt sok pók szokott áttelelni, több, mint más növények körül.

5 db 6-7 cm-es gyökérdarabot szállítunk.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos, nedvességigényes, vízinövény

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fekete nadálytő (Symphytum officinale), 3 gyökérdarab” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük