Fekete bodza (Sambucus nigra) vetőmag

550 Ft

Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövény. Az embert követő faj, falusi házak körül ősidők óta ültetik.

Leírás

Nitrogénjelző növény, ezért általában tápdúsabb erdőkben, akácosokban, kivágott erdők helyén találkozhatsz vele. Az embert követő faj, falusi házak körül ősidők óta ültetik. Tanyák körül, sőt régi, romos, akár már teljesen eltűnt tanyák helyén is megtalálod. Könnyen felismerhető jellegzetes virágáról é terméséről, de igazán a megdörzsölt leveleiből áradó szaga összetéveszthetetlen. Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövény.
A bodzák levele és szára mérgező anyagokat tartalmaz, erre érdemes odafigyelni. A viráguk és a termésük viszont ehető. A levelek szerencsére jellegzetesen büdösek, ezért kicsi az esélye, hogy bárki megenné őket.

Vetése:

Egy nap áztatás után ősszel vesd el, vagy 2 hónap meleg rétegzés és 2 hónap hideg rétegzés után tavasszal. Enélkül a kezelés nélkül is kikel, de kisebb százalékban csírázik, több mag kelése áthúzódik a következő évre.

Alkalmazása:

Szinte mindenütt megtalálható az ember közelében, ahol nincs az utolsó talpalattnyi föld is megművelve, beültetve, füvesítve. Félvad formában, itt-ott felbukkanva él a falusi kertekben, a dísznövény és gyógynövény szerepét nem tudjuk igazán elkülöníteni. Jól tűri a szennyezett városi levegőt is.
A gyümölcse ehető, főleg ételek színezésére és lekvárnak használható. Magában nem igazán kellemes ízű, de más gyümölcsökkel keverve nagyon jól fel lehet használni.
Virága is ehető, jellegzetes aromájú. Nagyon gyakori felhasználása a bodzaszörp, de palacsintatésztába mártva és kirántva is nagyon finom. Lekvárokban is használhatod, semleges gyümölcsökkel, például almával keverve.
A bodzavirág az egyik leggyakoribb gyógynövény. Amellett hogy gyógyhatású (megfázásos tünetek ellen nagyon hatásos) még finom is. Nekem régi háziorvosom ajánlotta a hársfa, bodza, kamilla virágok keverékéből főzött teát, nagyon finom és hatásos a megfázás ellen. A levelei és a gyökere használatos. Máj és vese panaszokra használják, gyulladáscsökkentő, izzasztó, vízhajtó, hashajtó hatású. Borogatásként is felhasználhatók kisebb sérülésekre és égésekre. A gyökér és a levél is nagyon erős hatású, csak óvatosan szabad felhasználni.
Más célokra is sokrétűen felhasználták a bodzát. A levele az olajoknak szép zöld színt ad. Szintén a levelét használták rovarok és rágcsálók elriasztására nyersen, szárítva és főzetként is. A bogyókból, a levelekből és a kérgéből is különböző színű festékeket állítottak elő. A bogyókból készült kék festék folyadékok kémhatásának tesztelésére is használható: savas közegben zöld, lúgosban piros színre vált. A fiatal, hosszú vízhajtásokból a belső szivacsos szövetet könnyű kinyomni egy rúddal, így a nádszálhoz hasonló üreges csövet kapunk, amit régen mindenféle célokra használtak. Mi gyerekként leginkább fúvócsőként hasznosítottuk.
A bodza fája nagyon világos színű, jól faragható, jól fényesíthető, ezért kisebb tárgyak készítéséhez nagyon értékes alapanyag.
A kertben könnyen tartható, szinte bárhol megélő igénytelen cserje. Növénytársításokba nagyon jól beilleszthető, szinte minden növénnyel jól érzi magát. Juglon toleráns, diófa mellé is kerülhet.
Érdekes kerti felhasználása, hogy a komposztra nagyon jó hatással van. A virágait komposzt aktivátorként használhatod, és a gyökere is segíti a bokor mellé telepített komposzthalom lebomlását.
A bodza vonzza a levéltetveket, ezért sokan nem szeretik. Egy természetbarát kertben viszont pontosan ezért hasznos ültetni. Nagyon korán kihajt, és korán elszaporodnak rajta a tetvek, azokon a ragadozó rovarok, és mire a többi növény leveleket hoz addigra már a katicák és a többi ragadozó rovar készen áll a kert növényvédelmére.
Madárbarát kertekbe elsőrangú növény. A bogyóit a madarak nagyon szeretik, és szívesen is fészkelnek a bodzabokrokon. Érdekes módon a virágát a szokásos beporzó rovarok nem látogatják, viszont vonzza az apró bogarakat. Erre figyelni is kell a bodzaszörp készítésénél. A bodzán szaporodó levéltetvek is nagyon hasznos táplálékot adnak az énekesmadaraknak, különösen a tavaszi fiókanevelés időszakában hasznos ez a korán és nagy tömegben rendelkezésre álló táplálék.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

1-3 m, 3-10 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fekete bodza (Sambucus nigra) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük