Fehér üröm (Artemisia absinthium) vetőmag
Fehér üröm (Artemisia absinthium) vetőmag
550 Ft

Fehér üröm (Artemisia absinthium) vetőmag

Fehér üröm (Artemisia absinthium) vetőmag
Fehér üröm (Artemisia absinthium) vetőmag
Semmivel nem lehet összetéveszteni ezt a szép ezüstös levelű üröm fajt. Látványos megjelenése és illata miatt sokszor kertekben is ültetik.
Kiszerelés: 1 ml, 1500 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Semmivel nem lehet összetéveszteni ezt a szép ezüstös levelű üröm fajt. Látványos megjelenése és illata miatt sokszor kertekben is ültetik. Eredeti élőhelye száraz gyepekben lenne, de sokkal gyakrabban megjelenik bolygatott területeken, útszéleken, gazosokban, elhagyott kertekben. Az ember tájátalakító munkája kifejezetten kedvez ennek a fajnak.

Vetése:

Apró magját tél végétől nyár elejéig lehet vetni. Csak nagyon vékonyan szabad takarni. A kelése sokszor elhúzódó. Érdemes palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Nagyon keserű, és enyhén mérgező növény, mégis sokféle felhasználása ismert. Főként a májra és az emésztőrendszerre van jótékony hatással. Féregtelenítő, emésztést serkentő, betegség után gyorsítja a felépülést. Mérgező volta miatt tartósan fogyasztani nem szabad, de ez a legtöbb orvosságra egyébként is igaz. Ráadásul nagyon keserű, nem lehet belőle komolyabb mérgezést okozó mennyiséget elfogyasztani, főleg nem véletlenül. Külsőleg húzódások, ficamok kezelésére borogatásként is alkalmas. A fehér üröm italok ízesítőjeként is gyakori. Leghíresebb az ürmösbor, más néven vermut. Ez a bornál kicsit magasabb alkohol tartalmú, sokféle fűszerrel és gyógynövénnyel ízesített ital, amit eleinte a gyenge minőségű borok feljavítására találták ki: fűszerekkel nyomták el a rossz bor ízét. Ma is gyakori ital vermut, vagy az egyik gyártó neve alapján Martini néven. A másik, szintén az ürömre épülő ital az abszint, ami a nevét a fehér üröm latin nevéről kapta. Ez egy gyógynövénypárlat  magas alkohol tartalommal (45%-80%). Fő fűszerei az üröm és az ánizs, de még több más összetevőt is tartalmazhat (római kömény, izsóp, római üröm, ...). Készítésekor a fűszereket alkoholba áztatják, majd lepárolják, és utána ismét fűszerezik, amitől zöld színt kap. Ezt az italt hígítva fogyasztják.  A hígítástól átlátszatlan, tejszerű színt vesz fel, ez az egyik jellegzetessége. A fehér üröm erős aromája miatt riasztóan hat a rovarokra és a rágcsálókra, ezért régen szárítva ruhák közé és magtárakba rakták. Dísznövényként is megállja a helyét ezüstös leveleivel, még akkor is, ha a virága nem látványos. Kertészeti változatai is vannak. Szívós, szárazságtűrő növény. Legjobban sovány, száraz talajon, napos fekvésben fejlődik. Jobb körülmények között rövidebb életű, és kevésbé aromás. Növénytársításban oda kell rá figyelni, mert sok növény fejlődését gátolja (édeskömény, ánizs, zsálya,...), de például a sárgarépának hasznos társnövénye. Rovarokat és csigákat riasztó hatása miatt biológiai védekezésként is alkalmas.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, október, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, gyógynövény
Fényigény
napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!