Fehér nyár (Populus alba) szabadgyökeres csemete

700 Ft-tól

Gyönyörű fehér törzséről nevezetes nyárfa. Hatalmas, méltóságteljes termetével nagyobb kertek ideális fája.

Kategóriák: , ,

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 100-120 cm.

Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy.
Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!
A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a „GLS nagy méretű csomag” elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Gyönyörű fehér törzséről nevezetes nyárfa. Hatalmas, méltóságteljes termetével nagyobb kertek ideális fája.
Folyópartok lakója, a fűz-nyár ligeterdők névadó fája. Az árterek legvizesebb, árvizek által legtovább borított részein érzi jól magát. Érdekes módon a Kiskunság homokján is megél, a borókás fehérnyárasok fő fafaja. Azt jelzi, hogy a nagy lecsapolások előtt bizony ezek a területek is nedvesek voltak, ha nem is a felszínen, de a homok alatt nem mélyen talajvizet talált a nyárfa
A szürke nyárral kereszteződik, emiatt tiszta a fehér nyár mára nagy ritkaságnak számít. Gyorsan és nagyra nő, a 40 méteres magasságot és a másfél méteres tőrzsátmérőt is elérheti. Ott fejlődik a legjobban, ahol a gyökerével eléri a talajvizet. Pionír fa, az elsők között jelenik meg a parlagon hagyott területeken. Gyorsan nő, de rövid életű. Hamar odvasodik, ami a harkályok, és rajtuk keresztül a többi odúlakó madár számára tökéletes élőhelyet teremt. Gyökérsarjakat nem hoz, erről lehet a legbiztosabban felismerni, ugyanis a hasonló szürke nyár példányok gyökérsarjakat nevelnek. Levelének a fonáka fehéres, ami szeles időben jellegzetesen felvillan, visszaveri a napfényt. Kétlaki, mint ahogy az összes többi nyárfa is. A rettegett tavaszi nyárfapihe ’havazást’ csak a nőivarú egyedei produkálják, ezért a hímivarú, porzós példányokat nyugodtan lehet ültetni ott is, ahol félünk a pihétől. Dugványról vagy gyökérsarjról szaporítva az ismert porzós példányokat bárhova ültethető a pihék veszélye nélkül.

Alkalmazása:

Díszfaként nagyon mutatósak, de csak ott érdemes ültetni, ahol elegendő hely áll rendelkezésre egy ilyen hatalmas fa számára.
Gyorsan nő, de a törzse ritkán egyenes, ezért valódi faanyagként nehezen használható. Puha fája nem tartós. Inkább papírgyártásra és hasonló célokra használják. A nemes nyárakkal szemben ez mindenképpen hátrány, nagy előnye viszont, hogy őshonos, ezért a rovarvilág jobban tudja hasznosítani (a nemes nyárak amerikai és európai fajok hibridjei, élőhelyként kevésbé értékesek).
A nyárfák (és a fűzek) kérge szalicint tartalmaz, ami szalicilsavra bomlik az emberi szervezetben. A szalicilsav az aszpirin hatóanyaga. Ezért a nyárfa kérgét természetes aszpirinként régóta használják gyulladáscsökkentőként, lázcsillapítóként, reumás fájdalmakra, menstruációs fájdalmak enyhítésére.
Igénytelensége és gyors növekedése miatt kiváló támogató fa. Gyorsan megteremti az erdei mikroklímát. Sarjművelésre is alkalmas, rendszeresen visszavágva nagy zöld tömeget képez, mulcs termelésére tökéletes. Fája puha és gyorsan korhad, ezért tökéletes talajjavító.
Könnyen tartható, a talajjal szemben igénytelen fa, de meglehetősen vízigényes. Ott érzi igazán jól magát, ahol a gyökerével eléri a talajvizet. Gyorsan nő. Napfényigényes fa, mint ahogy a pionír fák általában azok.
Sokféle rovarnak nyújt otthont a levelein és a gyorsan pusztuló faanyagán egyaránt. Ezért nagyon értékes élőhelyet jelent.

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

március

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fehér nyár (Populus alba) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük