Fehér here (Trifolium repens) vetőmag
Fehér here (Trifolium repens) vetőmag
550 Ft

Fehér here (Trifolium repens) vetőmag

Fehér here (Trifolium repens) vetőmag
Fehér here (Trifolium repens) vetőmag
Fehér here (Trifolium repens) vetőmag
Lóhereként jobban ismerheted, a szerencsehozó négylevelű változatát mindenki kereste már gyerekkorában. Azt viszont kevesen tudják, hogy mennyire hasznos növény.
Kiszerelés: 5 ml, 5000 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Lóhereként jobban ismerheted, a szerencsehozó négylevelű változatát mindenki kereste már gyerekkorában. Azt viszont kevesen tudják, hogy mennyire hasznos növény. Alacsony évelő pillangós faj. A szára a föld felszínén kúszik, legyökerezve nagy telepeket képez. Felfelé csak a levelei és a virágai állnak. Száraz területen, sovány talajon alig 5-10 cm magas, de kedvező körülmények között a 20 cm magasságot is eléri. Őshonos, az egész országban vadon is mindenütt megtalálható réti növény. Manapság sokszor emberi környezetben fordul elő: parkokban, nyírt gyepekben. Különleges képessége ugyanis, hogy alacsony termetével, a föld felszínén kúszó szárával a legfontosabb részei elférnek egy magasabbra állított fűnyíró alatt. Ezért nyírt gyepekben is képes megtelepedni.

Vetése:

Kora ősszel, vagy kora tavasszal érdemes elvetni. Vetés előtt célszerű fél-egy napra beáztatni a magokat, ez gyorsítja a csírázást.

Alkalmazása:

Ehető. A leveleit tavasszal, virágzás előtt szedve nyersen salátaként vagy főzve is használhatod. Szárítani is lehet, és ilyen formában például süteményekbe keverve enyhén vaníliás ízt ad. A virágait szintén fel lehet használni, nyersen saláták díszítésére, vagy szárítva teának. Gyógynövényként nem különösebben elterjedt, de sokféle betegség ellen használták a megfázástól a nehezen gyógyuló fekélyek kezelésén át a szemnyugtató főzetig. Takarmányként főleg legeltetve hasznos, mert alacsony termete miatt kaszálni nem hatékony. Közvetve, nitrokénkötőként a gyep talajának javításával is hasznot hajt. A kertben a legnagyobb haszna mégis nitrogénkötő, talajjavító növényként van. Alacsony termete miatt szinte minden helyzetben alkalmazható, főként gyepekben és természetesebb hatású életközösségekben hasznos. Talajtakaróként is megállja a helyét. Nagyon jól működik külterjesebb, kevés gondozást igénylő gyepekben, például parkokban. Itt szarvaskereppel, lándzsás útifűvel, gyíkfűvel, százszorszéppel együtt változatossá teszi a gyep élővilágát, lehetőséget ad sokféle rovar betelepülésére. Így amellett, hogy az emberek számára is használható marad a gyep, még az élővilág is viszonylag változatos lehet. Viszonylag jól tűri a taposást is. Erdőkertekben hasznos tulajdonsága, hogy a pillangósok között viszonylag jó árnyéktűrőnek számít. Félárnyékban is jól érzi magát, képes tartósan megmaradni. Nitrogénkötő talajtakaróként gyümölcsfák alatt tökéletes. Sekély gyökérzetével nem konkurenciája a többi növénynek. Permakultúrás vagy természetközeli kertekben fontos tulajdonsága, hogy nagyon sokféle rovart vonz. A virágait méhek és pillangók látogatják, a leveleit növényevő rovarok és hernyók használják táplálékként. Gazdag élővilágot teremt maga körül.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június, május, október, szeptember
Hasznosítás
állateledel, dísznövény, ehető, gyógynövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, talajtakaró
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér, terjedő tövű
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
évelő
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!