Évelő rozs ’Gergő’ (Secale cereanum) vetőmag

Nagy termetű, szívós, igénytelen évelő gabonaféle.
Kiszerelés: 200 g, kb. 40 nm-re elegengő
Nincs raktáron
500 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Ezt a magyar nemesítésű évelő rozs fajtát egyenesen a megalkotójától, Dr. Farkas Bélától hoztuk. A ’Perenne’ fajtából nemesítette ki. Figyelem! Védett fajta! Magját csak a nemesítő előzetes engedélyével szabad továbbadni. Saját felhasználásra korlátozás nélkül termeszthető. Alább közöljük a nemesítő leírását a fajtáról: „Az évelő rozs  szélsőséges vízgazdálkodású talajokon is eredményesen telepíthető, termeszthető.  Nagy zöldtömeget produkál, mely hasznosítható zöldként, szénaként, silóként, szenázsként. Legeltethető, bálázható. Szárbainduláskor, mikor az állomány a legnagyobb tömegét adja, s magassága kb. 130 – 170 cm körüli 7,5 - 11 t/ha zöldtömeget produkál. Második kaszáláskor 2-3 t/ha zöldtermést adhat, mely jó csapadékellátásnál több is lehet. Kedvező időjárásnál őszi sarju is fejlődik, melyet legeltetéssel, kaszálással hasznosítunk. Gyomirtása, ha szükséges gabonagyomirtószerekkel lehetséges. Vetőmag mennyiség: 50-60 kg/ha szimpla gabona sortávolságra, kifejezetten jó állapotú gyommentes területen lehet dupla gabona sortávolsággal vetni. Szemtermése kicsi, ezerszemtömege harmada a hagyományos rozsénak, ezért szemre termeszteni gazdaságtalan.  A növény vegetatív állománya nagy. Magassága a 2 m-t  is meghaladhatja, de elasztikus szára miatt nem dől meg. Tapasztalatok szerint homokos területeken 3-4 szikes, kötött területeken 2-3 évig ével, ezután felülvetése célszerű. Kérődzők takarmányellátásán kívül AKG-s területekbe, és vadföldekbe is ajánljuk.”

Vetése:

Ősszel vethető, minél korábban kerül a földbe annál hamarabb bokrosodik. 12 cm sortávolság, 2-3 cm tőtávolság, 3-5 cm mélyre. Gyommentes területen dupla sortávolságra is vethető.

Alkalmazása:

Hatalmas termetű, embermagasságúra megnövő gabonaféle. Az első évben kisebb marad, kevésbé bokrosodik, a későbbiekben már jó gyomelnyomó képessége van. Betegségek alig károsítják. Gyenge talajokon is ültethető, itt van igazán nagy jelentősége. Hatalmas gyökérzetével képes feltárni a talaj mély rétegét is. Szárazságtűrő. Vetése után a hosszú és csapadékos ősz kedvező a fejlődésére. Szemtermése 1 t/ha alatt van, ami töredéke bármilyen más gabonának, ezért szemre termeszteni nem gazdaságos, de nem is lehetetlen. Magfogásra az évi első növedéket célszerű meghagyni. Nagyon későn érik. Betakarítása után még egy kaszálásra való zöldtakarmányt hoz az év végéig.

Adatok
Virágzási idő
június
Hasznosítás
állateledel, ehető, tápanyag felhalmozó
Fényigény
napos
Gyökérzet
kiterjedt gyökérzet
Magasság
1-3 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!