Erdei iszalag (Clematis vitalba) vetőmag
Erdei iszalag (Clematis vitalba) vetőmag
550 Ft

Erdei iszalag (Clematis vitalba) vetőmag

Erdei iszalag (Clematis vitalba) vetőmag
Erdei iszalag (Clematis vitalba) vetőmag
Erdei iszalag (Clematis vitalba) vetőmag
Szép fehér virágú kúszónövény, ami mégis inkább a látványos, repítőszőrös terméseivel tűnik fel. A virága mandula illatú.
Kiszerelés: 15 ml, 120 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Szép fehér virágú kúszónövény, ami mégis inkább a látványos, repítőszőrös terméseivel tűnik fel. A virága mandula illatú. Mérgező, de külsőleg viszketés ellen régóta bevált gyógynövény. A természetben erdőszélek, tisztások lakója.

Vetése:

A magokról a 'farkincát' vágd le. Meleg és hideg rétegzést is igényel: 24 óra áztatás után keverd nedves homokhoz vagy tőzeghez, és tárold szobahőmérsékleten 2-3 hónapig, majd tedd hűtőbe (nem fagyasztóba) 2-3 hónapra. Ezután vesd el. Ha kezelés nélkül elveted, akkor a második tavasszal kel ki, egy nyarat és egy telet kint kell töltenie a szabadban. Átültetésnél érdemes mélyre ültetni, hogy a szárából 8-10 cm a föld alá kerüljön. Ez a szárrész is gyökereket hoz, és erősebb növényeket kapsz.

Alkalmazása:

Az élővilág változatosságát növelő vadvirág. Lugasok benövesztésére, árnyékolásra tökéletes. Elhagyatottabb erdőszéleken egyszerűen csak nagyobb fákra is felfuthat, kiváló búvóhelye a kisebb madaraknak. A virága szép fehér, mandula illatú.
Régen a hosszú, vékogy, erős indáit a fűzhöz hasonlóan fonásra, kerítéshez, és kötözéshez használták. Ezekre a feladatokra ma is töléletes.
Szereti a vízátersztő, humuszos erdei talajt. Az a legjobb, ha a töve árnyékban van, miközben a hajtásai felkúsznak a napfénybe. Gyorsan nő, évi 2-5 métert is fejlődhet. Jól tűri a nyírást, drasztikusan visszavágható. Ennek a legjobb időpontja a kora tavasz. Nagy virágú kerti klemátisz fajták oltásához alanynak is alkalmas.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június
Hasznosítás
dísznövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
árnyék, félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
kúszónövény
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!