Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) vetőmag
Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) vetőmag
550 Ft

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) vetőmag

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) vetőmag
Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) vetőmag
Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) vetőmag
Erdőszéleken, bozótosokban, száraz gyepekben él ez a nagyon gyakori cserje. Tavasszal rengeteg fehér virág, ősszel apró piros termések borítják.
Kiszerelés: 5 ml, 40 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Erdőszéleken, bozótosokban, száraz gyepekben él ez a nagyon gyakori cserje. Tavasszal rengeteg fehér virág, ősszel apró piros termések borítják. Tövises, ezért a legelőkön sokszor egyedüli cserjeként megmarad, a jószág nem bántja.

Vetése:

Nehezen kel. 2-3 hónap meleg rétegzés, majd ugyanennyi hideg rétegzés után érdemes elvetni. Az egész procedúra előtt a magokat érdemes megcsiszolni egy ponton, hogy könnyebben felvegyék a vizet, majd egy napra beáztatni. Az itt leírt eljárás után tavasszal elvetve a magoknak általában csak egy része kel ki, lesz ami még egy évig elfekszik. A szabadban történő vetésnél az egerek és más rágcsálók elviszik a magokat ha megtalálják, ezért érdemes ellenük védeni a vetést.

Alkalmazása:

Piros bogyója (apró almatermése) ehető, de a lisztes gyümölcshús nem különösebben jóízű. Lekvárokhoz szokták adni magas pektin tartalma miatt. A szárított terméséből és a leveléből is tea főzhető. A virága is ehető, édességek és saláták díszíthetők vele. Régóta ismert gyógynövény, főleg szív- és érrendszeri betegségekre használatos. Antioxidáns tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Fája nagyon kemény, nehezen megmunkálható, szerszámnyélnek és esztergáláshoz használják. A fűtőértéke is magas. Nagyon jó sövény növény, nyírható, emellett tövises és áthatolhatatlan. Szívós, mindent elviselő növény. Bármilyen talajon jól fejlődik, bár a legszárazabb, höves, futóhomokos területen bonsai-szerű törpe bokrokat nevel. Napon hoz sok termést, de félárnyékban is megél. Jól viseli a légszennyezést is, ezért városban, utak mellé is jó választás. Egyetlen hátránya, hogy sok rózsaféléhez hasonlóan érzékeny a tűzelhalásra. A kert élővilága számára nagyon hasznos növény. A leveleit sokféle rovar fogyasztja, köztük látványos pillangók hernyói is. A virága méhlegelő, a termését a madarak fogyasztják. Sűrű tövises bokrai kiváló fészkelőhelyet jelentenek. Természetközeli kertek elmaradhatatlan tartozéka.

Adatok
Virágzási idő
május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
1-3 m, 3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!