Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag

550 Ft

Jellegzetes ánizsos illatú és fonálszerű levélzetű gyakori kerti növény. Ehető, gyógynövény és rovarcsalogató egyszerre. Mediterrán eredetű, de manapság már mindenütt termesztik.

Leírás

Jellegzetes ánizsos illatú és fonálszerű levélzetű gyakori kerti növény. Ehető, gyógynövény és rovarcsalogató egyszerre. Mediterrán eredetű, de manapság már mindenütt termesztik.
Jellegzetes erős ánizs illatú növény. A levelei fonálszerűen szeldeltek. Évelő, nálunk is megbízhatóan télálló. Idővel nagy csoportot képez. Sárga ernyős virágait nyáron hozza, ezek a többi ernyős növényhez hasonlóan rengeteg ragadozó rovart, főleg ragadozó legyeket vonzanak.

Vetése:

Kora tavasszal vethető végleges helyére, de palántát is nevelhetsz belőle.

Alkalmazása:

A zsenge levelei ehetők, később már túlságosan kemények lesznek. Erős ánizs aromája miatt leginkább csak fűszerezésre, saláták ízesítésére használható, arra viszont tökéletes. A zsenge szára is ehető, ilyen célra nemesített formája a gumós kömény.
A legjobb frissen felhasználni vagy fagyasztani. Szinte egész évben szedhető, legfeljebb a téli hónapokra érdemes lefagyasztani belőle.
A magja is fűszer, tésztafélékben, kenyérben gyakran használt összetevő.
Gyógynövényként elsősorban a magját használják, de az egész növény emésztést javító, étvágygerjesztő hatású. A mag egészben elrágva vagy kivonatként használatos. A magjából sajtolt olaj csecsemőknél ma is gyakori orvosság bélgörcsök, gázosság ellen.
Nagyon könnyen tartható, szárazságtűrő évelő növény. Idővel nagy telepet képez, de nem terjed oldalirányban. Erős karógyökerével megtalálja magának a tápanyagokat és a vizet, különösebb gondoskodást nem igényel. Jól bírja a bolygatást, tőosztással könnyen szaporítható. Magról is terjed.
A virágai egész nyáron át nyílnak, és rengeteg rovart vonzanak. Köztük sok ragadozó legyet: fürkészlegyeket és rablólegyeket, amik segítenek a kertedben a kártevők irtásában. Ezért nagyon hasznos édesköményt ültetni a permakultúrás vagy biokertekben.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, homok, meszes, savanyú

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük