Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag
Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag
550 Ft

Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag

Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag
Édeskömény (Foeniculum vulgare) vetőmag
Jellegzetes ánizsos illatú és fonálszerű levélzetű gyakori kerti növény. Ehető, gyógynövény és rovarcsalogató egyszerre. Mediterrán eredetű, de manapság már mindenütt termesztik.
Kiszerelés: 5 ml, 140 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Jellegzetes ánizsos illatú és fonálszerű levélzetű gyakori kerti növény. Ehető, gyógynövény és rovarcsalogató egyszerre. Mediterrán eredetű, de manapság már mindenütt termesztik. Jellegzetes erős ánizs illatú növény. A levelei fonálszerűen szeldeltek. Évelő, nálunk is megbízhatóan télálló. Idővel nagy csoportot képez. Sárga ernyős virágait nyáron hozza, ezek a többi ernyős növényhez hasonlóan rengeteg ragadozó rovart, főleg ragadozó legyeket vonzanak.

Vetése:

Kora tavasszal vethető végleges helyére, de palántát is nevelhetsz belőle.

Alkalmazása:

A zsenge levelei ehetők, később már túlságosan kemények lesznek. Erős ánizs aromája miatt leginkább csak fűszerezésre, saláták ízesítésére használható, arra viszont tökéletes. A zsenge szára is ehető, ilyen célra nemesített formája a gumós kömény. A legjobb frissen felhasználni vagy fagyasztani. Szinte egész évben szedhető, legfeljebb a téli hónapokra érdemes lefagyasztani belőle. A magja is fűszer, tésztafélékben, kenyérben gyakran használt összetevő. Gyógynövényként elsősorban a magját használják, de az egész növény emésztést javító, étvágygerjesztő hatású. A mag egészben elrágva vagy kivonatként használatos. A magjából sajtolt olaj csecsemőknél ma is gyakori orvosság bélgörcsök, gázosság ellen. Nagyon könnyen tartható, szárazságtűrő évelő növény. Idővel nagy telepet képez, de nem terjed oldalirányban. Erős karógyökerével megtalálja magának a tápanyagokat és a vizet, különösebb gondoskodást nem igényel. Jól bírja a bolygatást, tőosztással könnyen szaporítható. Magról is terjed. A virágai egész nyáron át nyílnak, és rengeteg rovart vonzanak. Köztük sok ragadozó legyet: fürkészlegyeket és rablólegyeket, amik segítenek a kertedben a kártevők irtásában. Ezért nagyon hasznos édesköményt ültetni a permakultúrás vagy biokertekben.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!