Csörgő kakascímer (Rhinanthus minor) vetőmag

550 Ft

Nedvesebb réteken néhol tömegesen nyílik ez a sárga egynyári virág.  Félparazita, ami azt jelenti, hogy a gyökerével rácsatlakozik más növényekre, és elszívja a talajból felvett vizet és szervetlen tápanyagokat.

Kategóriák: , ,

Leírás

Nedvesebb réteken néhol tömegesen nyílik ez a sárga egynyári virág.  Félparazita, ami azt jelenti, hogy a gyökerével rácsatlakozik más növényekre, és elszívja a talajból felvett vizet és szervetlen tápanyagokat. Ez különbözik a valódi parazitáktól, amik kész szerves anyagokat vonnak el a gazdanövényüktől, önmaguk nem fotoszintetizálnak. A kakascímer saját maga fotoszintetizál. Képes megélni más növények segítsége nélkül is, de akkor kisebb marad és kevesebb virágot hoz.  Magjai tavasszal kicsíráznak, és a gyökerei elkezdik keresni a megfelelő gazdanövényt. Amint megtalálta a fejlődése felgyorsul. Virágzás után elpusztul, a magjai maradnak csak a talajban. Azok sem fekszenek el évekig, a következő tavasszal kicsíráznak. Ezért fontos, hogy a kakascímeres rétet csak a magok érése után kaszálják, mert egyetlen korai kaszálással ki lehet irtani az egész populációt.
A kakascímernél a virágzás fő ideje a nyár eleje, de előfordulnak késő nyáron virágzó példányok is. Ezek kissé eltérő formájúak is lehetnek, mégis ugyanabba a fajba tartoznak.

Vetése:

Ősszel fű közé.

Alkalmazása:

Virágos rétek érdekes és szép kiegészítője a kakascímer. Megporzó rovarok is szívesen látogatják. A szárazságot nem viseli el, de egy átlagos, nem extrém száraz élőhely megfelel neki. Lehetőleg beállt rétekbe kerüljön. Az ősszel és télen vízzel borított területeken is megél, mert ilyenkor csak mag formájában van jelen.
A leveléből élénk sárga festék készíthető.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos

Virágzás

május, június, július

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csörgő kakascímer (Rhinanthus minor) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük