Csombormenta (Mentha pulegium) vetőmag

500 Ft

A csombormenta a legkisebb termetű vad menta faj. Arasznyinál ritkán nő magasabbra. Általában nedves réteken találod.

Kategóriák: , ,

Leírás

A csombormenta a legkisebb termetű vad menta faj. Arasznyinál ritkán nő magasabbra. Általában nedves réteken találod. Az Alföldön gyakori, másutt ritka. Ismertetőjegye a gyöngysorszerű füzérben elhelyezkedő sok gömb alakú lila virágzat. Hasonlít hozzá a mezei menta, de az nagyobb termetű, és a virágzatainak nagy részéből teljes méretű levelek nőnek ki (a csombormentánál is vannak levelek minden gömböcske alatt, de azok aprók, alig észrevehetők).

Vetése:

Tavasszal. Az apró magokat nem szabad földdel takarni. A pici magoncok közül a szabadba vetve kevés nő fel, könnyen elnyomja őket a többi növény. Ha több magoncot szeretnél, akkor érdemes cserébe vetni és palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Az összes menta fajból nagyon jó tea főzhető. Az aromájuk hasonló mentolos, de a pontos íz fajonként, sőt magonconként is eltérő. A csombormenta hagyományos, de kissé enyhébb menta aromájú.
A menta leveleit salátákban is használhatod, és nagyon jó mentaszörp készíthető belőle a bodzaszörphöz hasonló technikával.
Gyógynövényként is használják, fertőtlenítő és emésztést segítő hatása van. A teája a lázas, megfázásos tüneteket enyhíti.
A leveléből nyert illóolaj elsősorban illatanyagként használatos, de fertőtlenítő hatása is van.
Az összes menta termesztése hasonló. Föld alatt kúszó rizómájukkal gyorsan terjednek. Erre figyelni kell, mert rossz helyre ültetve problémát okozhatnak. Gyógynövénykertben, cserépben, virágos réteken használható. Az évi néhány kaszálást jól viseli.
A menták virágai elsőrangú rovarcsalogatók. Az egyes menta fajok között is különbség van az odacsábított megporzókat illetően.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csombormenta (Mentha pulegium) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük