Csombormenta (Mentha pulegium) vetőmag

Csombormenta (Mentha pulegium) vetőmag
Csombormenta (Mentha pulegium) vetőmag
Csombormenta (Mentha pulegium) vetőmag
A csombormenta a legkisebb termetű vad menta faj. Arasznyinál ritkán nő magasabbra. Általában nedves réteken találod.
Kiszerelés: 100 mag
Nincs raktáron
500 Ft
Nincs raktáron
Részletek
A csombormenta a legkisebb termetű vad menta faj. Arasznyinál ritkán nő magasabbra. Általában nedves réteken találod. Az Alföldön gyakori, másutt ritka. Ismertetőjegye a gyöngysorszerű füzérben elhelyezkedő sok gömb alakú lila virágzat. Hasonlít hozzá a mezei menta, de az nagyobb termetű, és a virágzatainak nagy részéből teljes méretű levelek nőnek ki (a csombormentánál is vannak levelek minden gömböcske alatt, de azok aprók, alig észrevehetők).

Vetése:

Tavasszal. Az apró magokat nem szabad földdel takarni. A pici magoncok közül a szabadba vetve kevés nő fel, könnyen elnyomja őket a többi növény. Ha több magoncot szeretnél, akkor érdemes cserébe vetni és palántát nevelni belőle.

Alkalmazása:

Az összes menta fajból nagyon jó tea főzhető. Az aromájuk hasonló mentolos, de a pontos íz fajonként, sőt magonconként is eltérő. A csombormenta hagyományos, de kissé enyhébb menta aromájú. A menta leveleit salátákban is használhatod, és nagyon jó mentaszörp készíthető belőle a bodzaszörphöz hasonló technikával. Gyógynövényként is használják, fertőtlenítő és emésztést segítő hatása van. A teája a lázas, megfázásos tüneteket enyhíti. A leveléből nyert illóolaj elsősorban illatanyagként használatos, de fertőtlenítő hatása is van. Az összes menta termesztése hasonló. Föld alatt kúszó rizómájukkal gyorsan terjednek. Erre figyelni kell, mert rossz helyre ültetve problémát okozhatnak. Gyógynövénykertben, cserépben, virágos réteken használható. Az évi néhány kaszálást jól viseli. A menták virágai elsőrangú rovarcsalogatók. Az egyes menta fajok között is különbség van az odacsábított megporzókat illetően.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, szeptember
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
30 cm alatt
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!