Csillagfürt (keserű típus, fehér) (Lupinus albus) vetőmag

550 Ft

Zöldtrágyaként és takarmányként termesztik ezt a szép pillangós virágú növényt. Dús virágzásával dísznövényként is megállja a helyét.

Kategóriák: , ,

Leírás

Zöldtrágyaként és takarmányként termesztik ezt a szép pillangós virágú növényt. Gyors növekedése és nagy zöld tömege miatt mostanában egyre kedveltebb a zöldtrágya keverékékben. Dús virágzásával dísznövényként is megállja a helyét. Őshazája a mediterrán vidék.
A csillagfürt fatáknak két típusát ismerjük. A keserű típus magja mérgező alkaloidákat tartalmaz, az íze keserű. Az édes típusból ez az összetevő hiányzik, takarmánynak vagy emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Vetése:

Egy nap áztatás után tavasz derekán vesd el. A kelési idő 2 hét. Korán vetve hamar virágot hoz, későn vetve hosszúnappalos növényként inkább a szár fejlesztésére koncentrál.

Alkalmazása:

A csillagfürtöknek számos felhasználása ismert. A keserű típusokat elsősorban zöldtrágyaként termesztik, az édes típusokat állati takarmányként, ritkán emberi fogyasztásra. A keserű típus magja is fogyasztható egy napos áztatás után. 32-40% fehérjét és 8-12 % olajat tartalmaz. A babhoz hasonlóan használható, teljes értékű élelmiszer.
Olajából szappant készítenek. Lisztté őrölve kozmetikai arcpakolások alapanyaga. Nyugtatja a fáradt bőrt.
Kiskertekben a legnagyobb haszna zöldtrágyaként van. Ilyen célra bármikor vethető, másodvetésként is gyakori. Nitrogénkötő, mélyre hatoló karógyökerével a talaj mélyebb rétegeiből is felhozza a tápanyagokat. Gyorsan fejlődik, nagy zöld tömeget képez. Növénytársításokba is nagyon jól beilleszthető, mély gyökérzetével nem konkurenciája a legtöbb haszonnövénynek. Bokrosodik, de nem terjed, ezért nem borít el más növényeket.
Termesztése elsősorban savanyú talajokon ajánlott, de a fehér csillagfürt a leginkább mésztűrő faj. Szereti a nedvességet. A talaj tápanyag-tartalmára nem kényes, akár sovány homokon is megél, bár ilyen szempontból a fehér csillagfürt kényesebb a többi fajnál.
Tavasszal vetve dús virágzásával sok beporzó rovart vonz, ez is egy értékes tulajdonsága.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, homok, savanyú

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csillagfürt (keserű típus, fehér) (Lupinus albus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük