Csillagfürt (édes típus) (Lupinus sp) vetőmag
Csillagfürt (édes típus) (Lupinus sp) vetőmag
550 Ft

Csillagfürt (édes típus) (Lupinus sp) vetőmag

Csillagfürt (édes típus) (Lupinus sp) vetőmag
Csillagfürt (édes típus) (Lupinus sp) vetőmag
Zöldtrágyaként és takarmányként termesztik ezt a szép pillangós virágú növényt. Dús virágzásával dísznövényként is megállja a helyét.
Kiszerelés: 45 ml, 100 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Zöldtrágyaként és takarmányként termesztik ezt a szép pillangós virágú növényt. Gyors növekedése és nagy zöld tömege miatt mostanában egyre kedveltebb a zöldtrágya keverékékben. Dús virágzásával dísznövényként is megállja a helyét. Őshazája a mediterrán vidék. A csillagfürt fajtáknak két típusát ismerjük. A keserű típus magja mérgező alkaloidákat tartalmaz, az íze keserű. Az édes típusból ez az összetevő hiányzik, takarmánynak vagy emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Vetése:

Egy nap áztatás után tavasz derekán vesd el. A kelési idő 2 hét. Korán vetve hamar virágot hoz, későn vetve hosszúnappalos növényként inkább a szár fejlesztésére koncentrál.

Alkalmazása:

A csillagfürtöknek számos felhasználása ismert. A keserű típusokat elsősorban zöldtrágyaként termesztik, az édes típusokat állati takarmányként, ritkán emberi fogyasztásra. A keserű típus magja is fogyasztható egy napos áztatás után. 32-40% fehérjét és 8-12 % olajat tartalmaz. A babhoz hasonlóan használható, teljes értékű élelmiszer. Olajából szappant készítenek. Lisztté őrölve kozmetikai arcpakolások alapanyaga. Nyugtatja a fáradt bőrt. Kiskertekben a legnagyobb haszna zöldtrágyaként van. Ilyen célra bármikor vethető, másodvetésként is gyakori. Nitrogénkötő, mélyre hatoló karógyökerével a talaj mélyebb rétegeiből is felhozza a tápanyagokat. Gyorsan fejlődik, nagy zöld tömeget képez. Növénytársításokba is nagyon jól beilleszthető, mély gyökérzetével nem konkurenciája a legtöbb haszonnövénynek. Bokrosodik, de nem terjed, ezért nem borít el más növényeket. Termesztése elsősorban savanyú talajokon ajánlott, de a fehér csillagfürt a leginkább mésztűrő faj. Szereti a nedvességet. A talaj tápanyag-tartalmára nem kényes, akár sovány homokon is megél, bár ilyen szempontból a fehér csillagfürt kényesebb a többi fajnál. Tavasszal vetve dús virágzásával sok beporzó rovart vonz, ez is egy értékes tulajdonsága.

Adatok
Virágzási idő
július, június
Hasznosítás
nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen, homok, savanyú
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!