Csertölgy (Quercus cerris) szabadgyökeres csemete

400 Ft-tól

Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-70 cm.

Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Nálunk száraz hegyoldalakon, déli fekvésben, meleg mikroklímában fordul elő. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő. A neve arra utalna, hogy sok csersavat tartalmaz, de ez nincs így. Valójában a többi tölgyünknél kevesebb csersavat tartalmaz, ezért a fája kevésbé tartós. Termésének kupakja hosszú rostos szőrökkel borított, erről könnyen felismerhető. A tölgyek általában csak néhány évente hoznak termést, de a csertölgy rendszeresen és bőven terem. A makk két év alatt érik be.

Alkalmazása:

A makk, hasonlóan a többi tölgy fajhoz, ehető, de sok tannint tartalmaz ami miatt keserű. A tannin áztatással eltávolítható, de ez hetekig tartó áztatást jelent. Darálva ez sokkal hamarabb megtörténik. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető.
Gyógynövényként felhasználták, de csak a fán növő gubacsokat. Erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazták.
Fája az alacsony csersav tartalom miatt nem tartós, ezért leginkább tüzelőnek használják. Arra viszont tökéletes, mivel ez az egyik legmagasabb fűtőértékű fafaj.
Kivágás után tőről megbízhatóan újrahajt, ezért rendszeresen visszavágva is termeszthető. Ilyen módon nevelve ott is elfér, ahol egy felnőtt méretű tölgyfa már túlságosan nagy lenne.
A csertölgy száraz, meleg mikroklímába való. Talajban nem válogat, gyenge minőségű, vékony termőrétegű területen is megél. Jó szárazságtűrő, de az időszakosan vizes élőhelyet is elviseli. Az első években lassan fejlődik, de utána felgyorsul, és idős korában már a leggyorsabban növő tölgyek közé tartozik.
Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására.
A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények. Körülbelül 600 rovarfaj él rajtuk. Ezért mindenképpen megéri ültetni belőlük néhány darabot a rovarvilág gazdagításáért. A makkjuk a harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

madárbarát, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csertölgy (Quercus cerris) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük