Csertölgy (Quercus cerris) szabadgyökeres csemete

Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 40-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. A tölgyek erős, vastag karógyökerük miatt ebbe a méretbe már nehezen férnek bele. A csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Nálunk száraz hegyoldalakon, déli fekvésben, meleg mikroklímában fordul elő. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő. A neve arra utalna, hogy sok csersavat tartalmaz, de ez nincs így. Valójában a többi tölgyünknél kevesebb csersavat tartalmaz, ezért a fája kevésbé tartós. Termésének kupakja hosszú rostos szőrökkel borított, erről könnyen felismerhető. A tölgyek általában csak néhány évente hoznak termést, de a csertölgy rendszeresen és bőven terem. A makk két év alatt érik be.

Alkalmazása:

A makk, hasonlóan a többi tölgy fajhoz, ehető, de sok tannint tartalmaz ami miatt keserű. A tannin áztatással eltávolítható, de ez hetekig tartó áztatást jelent. Darálva ez sokkal hamarabb megtörténik. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető. Gyógynövényként felhasználták, de csak a fán növő gubacsokat. Erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazták. Fája az alacsony csersav tartalom miatt nem tartós, ezért leginkább tüzelőnek használják. Arra viszont tökéletes, mivel ez az egyik legmagasabb fűtőértékű fafaj. Kivágás után tőről megbízhatóan újrahajt, ezért rendszeresen visszavágva is termeszthető. Ilyen módon nevelve ott is elfér, ahol egy felnőtt méretű tölgyfa már túlságosan nagy lenne. A csertölgy száraz, meleg mikroklímába való. Talajban nem válogat, gyenge minőségű, vékony termőrétegű területen is megél. Jó szárazságtűrő, de az időszakosan vizes élőhelyet is elviseli. Az első években lassan fejlődik, de utána felgyorsul, és idős korában már a leggyorsabban növő tölgyek közé tartozik. Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására. A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények. Körülbelül 600 rovarfaj él rajtuk. Ezért mindenképpen megéri ültetni belőlük néhány darabot a rovarvilág gazdagításáért. A makkjuk a harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.

Adatok
Virágzási idő
május
Hasznosítás
dísznövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!