Csertölgy (Quercus cerris) földlabdás csemete, 15-30 cm
Csertölgy (Quercus cerris) földlabdás csemete, 15-30 cm
700 Ft

Csertölgy (Quercus cerris) földlabdás csemete, 15-30 cm

Csertölgy (Quercus cerris) földlabdás csemete, 15-30 cm
Csertölgy (Quercus cerris) földlabdás csemete, 15-30 cm
Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő.
Raktáron
700 Ft
Részletek

Földlabdás csemete, 30-50 cm magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül. A nyári forróságot kivéve bármikor ültethető. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül. Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod. Dél-európai tölgy faj, Magyarország az elterjedésének északi határa. Nálunk száraz hegyoldalakon, déli fekvésben, meleg mikroklímában fordul elő. Szép formájú, nagy termetű fa, 35 méter magasra is megnő. A neve arra utalna, hogy sok csersavat tartalmaz, de ez nincs így. Valójában a többi tölgyünknél kevesebb csersavat tartalmaz, ezért a fája kevésbé tartós. Termésének kupakja hosszú rostos szőrökkel borított, erről könnyen felismerhető. A tölgyek általában csak néhány évente hoznak termést, de a csertölgy rendszeresen és bőven terem. A makk két év alatt érik be.

Alkalmazása:

A makk, hasonlóan a többi tölgy fajhoz, ehető, de sok tannint tartalmaz ami miatt keserű. A tannin áztatással eltávolítható, de ez hetekig tartó áztatást jelent. Darálva ez sokkal hamarabb megtörténik. Az őrölt makk főzelékek sűrítésére használható, vagy kenyértésztához keverhető. Gyógynövényként felhasználták, de csak a fán növő gubacsokat. Erős összehúzó hatásuk miatt vérzéscsillapítóként és hasmenés, vérhas ellen alkalmazták. Fája az alacsony csersav tartalom miatt nem tartós, ezért leginkább tüzelőnek használják. Arra viszont tökéletes, mivel ez az egyik legmagasabb fűtőértékű fafaj. Kivágás után tőről megbízhatóan újrahajt, ezért rendszeresen visszavágva is termeszthető. Ilyen módon nevelve ott is elfér, ahol egy felnőtt méretű tölgyfa már túlságosan nagy lenne. A csertölgy száraz, meleg mikroklímába való. Talajban nem válogat, gyenge minőségű, vékony termőrétegű területen is megél. Jó szárazságtűrő, de az időszakosan vizes élőhelyet is elviseli. Az első években lassan fejlődik, de utána felgyorsul, és idős korában már a leggyorsabban növő tölgyek közé tartozik. Az összes tölgy fajt érdemes fiatalon oldalról árnyékolni, csak felülről érje direkt napsütés. Az így védett példányok gyorsabban nőnek, hamarabb megerősödnek. Ezért évelő növényekkel vagy cserjékkel érdemes együtt ültetni a tölgyeket. Erdőgazdaságokban sűrűre ültetik a csemetéket, hogy gyorsan összezárjanak, egymást árnyékolják. Ebben az esetben hamar szükség lesz a csemeték ritkítására, válogatására. A tölgyfák a legjobb rovarbarát növények. Körülbelül 600 rovarfaj él rajtuk. Ezért mindenképpen megéri ültetni belőlük néhány darabot a rovarvilág gazdagításáért. A makkjuk a harkályok, a szajkók, a mókusok és más vadállatok fontos téli tápláléka.

Adatok
Virágzási idő
május
Hasznosítás
dísznövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!