Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag

550 Ft

Régi kerti növény, amit a gumója miatt termesztettek, hasonlóan a petrezselyemhez. Íze jellegzetes, nagyon kellemes. Vadon is sokfelé megtalálható.

Leírás

Régi kerti növény, amit a gumója miatt termesztettek, hasonlóan a petrezselyemhez. Vadon is sokfelé megtalálható. A sok hasonló, de mérgező növény miatt csak biztos forrásból származó példányokat egyél meg!
A fészkesvirágúakhoz tartozó, embermagasságúra is megnövő kétéves növény. Főként erdőszéleken, utak mellett, bozótosokban találkozhatsz vele. A szára jellegzetesen megduzzadt minden levél alatt. A gyökere kis, néhány centiméteres barnás színű gumó. Ezekről viszonylag könnyű felismerni.

Vetése:

Hideghatás kell a csírázásához, ezért érdemes késő ősszel, vagy legkésőbb januárban elvetni. A hideghatást mesterségesen is megkaphatja: egy nap áztatás után nedves homokkal keverve egy nejlonzacskóban, hűtőszekrényben, kicsivel fagypont felett kell tárolni 2 hónapig. Utána kora tavasszal vethető. Sortávolság 20-25 cm, tőtávolság 5-6 cm.

Alkalmazása:

A gumójáért régen kertben is termesztették, nemesített változatai is léteznek. Íze jellegzetes, nagyon kellemes. Magas rost tartalmú, nagyo egészséges eledel. Megpucolni nem érdemes, mert az íz jelentős része a héjában található. Nyersen és főzve is ehető.
Termesztése nem nehéz, bár kissé vízigényes. Nagyon száraz területen nem érdemes vele próbálkozni. Átlagos kerti körülmények között jól érzi magát, a petrezselyemhez hasonlóan termeszthető. Egy éves korában, nyár végén, ősszel lehet felszedni, amikor a levelei leszáradnak. Ekkor már a gumója elérte a maximális méretét. A sárgarépához hasonlóan tárolható, de a földben is maradhat és tavaszig szükség szerint lehet felszedni.
Az élővirág számára is nagyon hasznos, mint minden fészkes virágú növény. A virágzása sok beporzó rovart vonz, köztük számtalan ragadozó légy fajt, amik segítenek a kert növényvédelmében.

További információk

Növény típusa

kétéves

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék, árnyék

Virágzás

május, június

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük