Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag
Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag
550 Ft

Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag

Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag
Csemege baraboly (Chaerophyllum bulbosum) vetőmag
Régi kerti növény, amit a gumója miatt termesztettek, hasonlóan a petrezselyemhez. Íze jellegzetes, nagyon kellemes. Vadon is sokfelé megtalálható.
Kiszerelés: 1 ml, 120 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Régi kerti növény, amit a gumója miatt termesztettek, hasonlóan a petrezselyemhez. Vadon is sokfelé megtalálható. A sok hasonló, de mérgező növény miatt csak biztos forrásból származó példányokat egyél meg! A fészkesvirágúakhoz tartozó, embermagasságúra is megnövő kétéves növény. Főként erdőszéleken, utak mellett, bozótosokban találkozhatsz vele. A szára jellegzetesen megduzzadt minden levél alatt. A gyökere kis, néhány centiméteres barnás színű gumó. Ezekről viszonylag könnyű felismerni.

Vetése:

Hideghatás kell a csírázásához, ezért érdemes késő ősszel, vagy legkésőbb januárban elvetni. A hideghatást mesterségesen is megkaphatja: egy nap áztatás után nedves homokkal keverve egy nejlonzacskóban, hűtőszekrényben, kicsivel fagypont felett kell tárolni 2 hónapig. Utána kora tavasszal vethető. Sortávolság 20-25 cm, tőtávolság 5-6 cm.

Alkalmazása:

A gumójáért régen kertben is termesztették, nemesített változatai is léteznek. Íze jellegzetes, nagyon kellemes. Magas rost tartalmú, nagyo egészséges eledel. Megpucolni nem érdemes, mert az íz jelentős része a héjában található. Nyersen és főzve is ehető. Termesztése nem nehéz, bár kissé vízigényes. Nagyon száraz területen nem érdemes vele próbálkozni. Átlagos kerti körülmények között jól érzi magát, a petrezselyemhez hasonlóan termeszthető. Egy éves korában, nyár végén, ősszel lehet felszedni, amikor a levelei leszáradnak. Ekkor már a gumója elérte a maximális méretét. A sárgarépához hasonlóan tárolható, de a földben is maradhat és tavaszig szükség szerint lehet felszedni. Az élővirág számára is nagyon hasznos, mint minden fészkes virágú növény. A virágzása sok beporzó rovart vonz, köztük számtalan ragadozó légy fajt, amik segítenek a kert növényvédelmében.

Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
rovarcsalogató
Fényigény
árnyék, félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
kétéves
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!