Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag

550 Ft

Dél-amerikai származású zsályaféle. A magja divatos élelmiszer, mivel tápdús és nagyon könnyen emészthető. Sűrítő, zselésítő hatású.

Leírás

Dél-amerikai származású zsályaféle. A magja divatos élelmiszer, mivel tápdús és nagyon könnyen emészthető. Sűrítő, zselésítő hatású.
Maga a növény egy dél-amerikai zsálya faj, amit őshazájában legalább 5000 éve termesztenek. Fagymentes területen évelő, nálunk egynyáriként termeszthető. Viszonylag gyorsan és nagyra nő, 70-90 cm magas virágszárakat nevel.

Vetése:

Érdemes kora tavasszal palántát nevelni, és a fagyok után kiültetni. A szabadban április végétől vethető, a tavaszi fagyok elmúltával, de ilyenkor kockázatos, hogy beérik-e a magja.

Alkalmazása:

A magja fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen emészthető. Legfontosabb tulajdonsága, hogy zselésítő, sűrítő hatású, a kukoricakeményítőhöz hasonlóan. Őrölve, vízbe áztatva zselészerű masszát képez, amiből üdítőital vagy puding készíthető. Őrölve liszthez keverhető tészták gazdagításához. Érdekes módon tojás pótlására is alkalmas: egy evőkanál őrölt chia maghoz háromszoros térfogatú vizet adva egy tojás helyett használhatod tésztákban, vagy akár húsok panírozásához. Sűrítésre liszt vagy zsemlemorzsa helyett is használható őrölve, például fasírt készítésekor.
Hosszú tenyészidejű növény, ezért érdemes palántát nevelni belőle és azt napos, meleg helyre ültetni. Legjobban a laza, vízáteresztő talajt szereti. Nagyon jó szárazságtűrő, gondoskodást alig igényel.
A nyár második felében gazdagon virágzik, amivel nagyon jó méhlegelőt ad. Már csak ezért is érdemes ültetni természetközeli kertekbe. Dísznövényként is alakmás lehet.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos

Virágzás

július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük