Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag
Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag
550 Ft

Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag

Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag
Chia mag, azték zsálya (Salvia hispanica) vetőmag
Dél-amerikai származású zsályaféle. A magja divatos élelmiszer, mivel tápdús és nagyon könnyen emészthető. Sűrítő, zselésítő hatású.
Kiszerelés: 1 ml, 500 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Dél-amerikai származású zsályaféle. A magja divatos élelmiszer, mivel tápdús és nagyon könnyen emészthető. Sűrítő, zselésítő hatású. Maga a növény egy dél-amerikai zsálya faj, amit őshazájában legalább 5000 éve termesztenek. Fagymentes területen évelő, nálunk egynyáriként termeszthető. Viszonylag gyorsan és nagyra nő, 70-90 cm magas virágszárakat nevel.

Vetése:

Érdemes kora tavasszal palántát nevelni, és a fagyok után kiültetni. A szabadban április végétől vethető, a tavaszi fagyok elmúltával, de ilyenkor kockázatos, hogy beérik-e a magja.

Alkalmazása:

A magja fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen emészthető. Legfontosabb tulajdonsága, hogy zselésítő, sűrítő hatású, a kukoricakeményítőhöz hasonlóan. Őrölve, vízbe áztatva zselészerű masszát képez, amiből üdítőital vagy puding készíthető. Őrölve liszthez keverhető tészták gazdagításához. Érdekes módon tojás pótlására is alkalmas: egy evőkanál őrölt chia maghoz háromszoros térfogatú vizet adva egy tojás helyett használhatod tésztákban, vagy akár húsok panírozásához. Sűrítésre liszt vagy zsemlemorzsa helyett is használható őrölve, például fasírt készítésekor. Hosszú tenyészidejű növény, ezért érdemes palántát nevelni belőle és azt napos, meleg helyre ültetni. Legjobban a laza, vízáteresztő talajt szereti. Nagyon jó szárazságtűrő, gondoskodást alig igényel. A nyár második felében gazdagon virágzik, amivel nagyon jó méhlegelőt ad. Már csak ezért is érdemes ültetni természetközeli kertekbe. Dísznövényként is alakmás lehet.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július
Hasznosítás
dísznövény, ehető, rovarcsalogató
Fényigény
napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!