Borsikafű, Csombor ’Saturn’ (Satureja hortensis) vetőmag

550 Ft

Borsos, aromás, emésztést javító fűszernövény, ami gazdag virágzásával rengeteg beporzó rovart vonz. A Saturn magas illóolaj-tartalmú forma.

Leírás

Borsos, aromás, emésztést javító fűszernövény, ami gazdag virágzásával rengeteg beporzó rovart vonz. A Saturn magas illóolaj-tartalmú forma. Biokertek nagyon hasznos kiegészítője.
Mediterrán eredetű, sokfelé ültetett alacsony félcserje. Eredeti élőhelyén száraz hegyoldalakban, tűző napon nő.

Vetése:

Késő tavasszal vethető végleges helyére, talaj felszínére vagy maximum 2-3 mm talajréteggel takarva. Két hét alatt csírázik. Nem szereti a gyökerek bolygatását, ezért palántát nem érdemes nevelni belőle.

Alkalmazása:

Elsősorban csípős, aromás ízű fűszerként ismert. Emésztést javító hatása miatt a nehezen emészthető ételek ideális kiegészítője. Legjobb közvetlenül virágzás előtt szedni és szárítani. Az általunk forgalmazott Saturn nevű nemesített formája kiemelkedően magas illóolaj-tartalmú.
A kertben tág tűrőképességű, szinte bárhol megél. A sovány, száraz talajt is elviseli, és itt igazán erős az aromája. Tápdús, öntözött ágyásban erőteljesen fejlődik, de alacsonyabb a hatóanyag-tartalma. A tartósan vizes talajt nem szereti. A visszavágást jól tűri, hamar újrahajt. Vetés után kb. két hónappal már szüretelhető.
Biológiai növényvédelemben az aromás illatával kiváló kártevőket összezavaró növény. Nagyon jól társítható szinte bármivel, de különösen a hagyma és a bab ideális társa.
Virágzása hosszú ideig tart, és rengeteg beporzó rovart vont. Ezért is érdemes ültetni belőle.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, homok, meszes, savanyú

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember, október

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Borsikafű, Csombor ’Saturn’ (Satureja hortensis) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük