Borágó (Borago officinalis) vetőmag
Borágó (Borago officinalis) vetőmag
550 Ft

Borágó (Borago officinalis) vetőmag

Legtöbben dísznövényként ismerik, de a levele és a virága is ehető, emellett gyógynövény, és az egyik legkiválóbb rovarcsalogató is.
Kiszerelés: 3 ml, 90 mag

Raktáron
550 Ft
Részletek

Legtöbben dísznövényként ismerik, de a levele és a virága is ehető, emellett gyógynövény, és az egyik legkiválóbb rovarcsalogató is.
Mediterrán származású, de kerti növényként mindenhol elterjedt. Levele szőrös, érdes, virága világoskék ötágú csillag. Egynyári növény, de magról könnyen újul.

Vetése:

Kora tavasztól nyár közepéig bármikor vethető, végleges helyére. Az átültetést rosszul viseli, palántát nem érdemes nevelni belőle.

Alkalmazása:

Dísznövényként csinos kék vitágai miatt kedvelt. Érdekes szokása, hogy a kék virágcsillagok elhervadás helyett lehullanak, és a növény körül a talajt díszítik.
A fiatal levelei és a virágai ehetők. A levelek kellemes uborka ízűek, de az érdes szőrök miatt kellemetlen összerágni őket. Ezért érdemes darálva, turmixolva, apróra vágva felhasználni. Alkalmas salátákba, szendvicsekhez, mártásokhoz, levesek ízesítésére. Szárítva elveszíti az ízét, így már étkezési célra nem alkalmas.
A virágait elsősorban díszítésre használhatod salátákhoz, édességekhez, koktélokhoz. Kék színű festéket tartalmaz, ami savas közegben pirosra, rózsaszínre vált.
Gyógynövényként elsősorban idegnyugtató, hangulatjavító hatásáért használják, de vízhajtóként is ismert. Külsőleg borogatásként gyulladásokra, kisebb sebekre jótékony hatású. Gyógyhatását szárítva is megőrzi. Magja gamma-linolénsavat tartalmaz, ami a hormonokat és a vérnyomást szabályozó hatással bír.
Termesztése nem nehéz, inkább a kordában tartása lehet probléma, mert az elszóródó magjaiból nagy tömegben képes kikelni. Szereti a laza, vízáteresztő talajt. Nincs szüksége sok tápanyagra, sovány, homokos, köves kertekben is jól érzi magát. Szárazságtűrő. A napos és a félárnyékos helyet is szereti. Enyhébb teleken már ősszel kikel és áttelelhet, de jobb tavasszal vetni. A folyamatos virágzáshoz és levél terméshez érdemes néhány hetente vetni belőle, egészen nyár derekáig. Így a fagyokig lehet virágzó borágó a kertedben.
A biokertészek kedvelt növénye. Az egyik legjobb méhecske csalogató növény, rengeteg nektárt termel. Imádják a beporzó rovarok. A kártevőkre viszont taszító hatása van.

Adatok
Virágzási idő
július, június, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
kétéves
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, szikes
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!