Bíborhere ’Bolsena’ (Trifolium incarnatum) vetőmag
Bíborhere ’Bolsena’ (Trifolium incarnatum) vetőmag
550 Ft

Bíborhere ’Bolsena’ (Trifolium incarnatum) vetőmag

Bíborhere ’Bolsena’ (Trifolium incarnatum) vetőmag
Bíborhere ’Bolsena’ (Trifolium incarnatum) vetőmag
Élénk vörös virágával nagyon látványos, emellett hasznos növény. Permakultúrában, biokertekben érdemes használni. Jó beporzókat csalogató, mézelő növény.
Kiszerelés: 5 ml, 800 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Élénk vörös virágával nagyon látványos, emellett hasznos növény. Permakultúrában, biokertekben érdemes használni. Jó beporzókat csalogató, mézelő növény. Csomósan növő, nem terjedő tövű egyéves növény. Nitrogénkötő. Nyáron vetik, áttelel, a következő év végén viszont elpusztul. Az átteleléssel is gondok adódhatnak, ugyanis melegigényes, -8 fok alatt elfagyhat. A Bolsena fajta jó fagytűrő, szárazságtűrő, emellett a gombás betegségeknek is ellenáll. Mediterrán eredetű haszonnövény, néhol elvadultan is megtalálható. A lucernához hasonlóan takarmányként termesztik.

Vetése:

Nyár közepétől kora őszig vesd el 1-2 cm mélyre. Vetés előtt célszerű fél-egy napra beáztatni a magokat, ez gyorsítja a csírázást.

Alkalmazása:

Dísznövényként is megállja a helyét, élénk bíborvörös virágait nagy tömegben hozza. A virágaiból szárítva tea főzhető. Magja csíráztatva salátákhoz használható. Takarmányként főleg legeltetve hasznos, mert alacsony termete miatt kaszálni nem hatékony. Közvetve, nitrokénkötőként a gyep talajának javításával is hasznot hajt. A kertben a legnagyobb haszna mégis nitrogénkötő, talajjavító növényként van. Viszonylag nagy zöld tömeget képez, nagyon jó mulcs termő növény. Természetesebb hatású életközösségekben, gyümölcsösök alatt, talajtakaró keverékek összetevőjeként kiválóan teljesít. Gyenge talajokon is jól fejlődik. Alapvetően nedvességigényes növény, de a Bolsena fajta a szárazságtűrőbbek közé tartozik. A virágait méhek és pillangók látogatják, ezzel is segíti a kert élővilágát. Jó mézelő növény.

Adatok
Virágzási idő
július, június, május
Hasznosítás
állateledel, dísznövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!