Bazsalikom ’Dark Opal’ (Ocimum basilicum) vetőmag
Bazsalikom ’Dark Opal’ (Ocimum basilicum) vetőmag
550 Ft

Bazsalikom ’Dark Opal’ (Ocimum basilicum) vetőmag

Gyakori mediterrán fűszer, amit a magyar konyha is régóta használ. Kiskertben, sőt cserépben is könnyen termeszthető.
Kiszerelés: 1/2 ml, 180 mag

Raktáron
550 Ft
Részletek

Gyakori mediterrán fűszer, amit a magyar konyha is régóta használ. Kiskertben, sőt cserépben is könnyen termeszthető.
Indiából származik, de mára az egész világon termesztett fűszernövény. Fagymentes helyen évelő, nálunk egynyári növényként termesztik. Az ajakos virágúak közé tartozik, gazdagon elágazó négyszögletes szárán fényes zöld leveleket, majd fehér virágokat nevel. A Dark Opal fajta sötét bordó szárú és levelű, a zöld fajtákkal azonos módon használható.

Vetése:

Fagyérzékeny, ezért szabadban csak májusban vethető. Érdemes palántát nevelni belőle. A magokat csak nagyon vékonyan szabad takarni (néhány mm).

Alkalmazása:

Zsenge levele fűszerként zölden és szárítva is tökéletes. Mediterrán ételek, olasz tészták, pizzák fűszere. A magyar konyha is évszázadok óta használja. Frissen salátákba is rakható. Aromáját szárítva is megtartja, ilyen formában nagyon jól tárolható.
Gyógynövényként főleg emésztést javító hatása ismert, de lázas betegségek és még sok más ellen is felhasználták.
Termesztése könnyű. A legjobb félárnyékban nevelni, mert tovább zsenge marad. Melegigényes növény, ezért szabadban vetni csak késő tavasszal lehet. Szereti a laza, vízáteresztő, de tápdús talajt. Gyökérzete nem hatol mélyre, dúsan elágazva nagy területet behálóz. Szárazságtűrő, de ha zsenge leveleket szeretnél, akkor öntözni kell. Rendszeresen visszavágva a fagyokig szedhető, magára hagyva nyár közepén virágszárat nevel és fűszerként használhatatlan lesz. Cserépben, virágládában, akár a konyhaablakban is érdemes nevelni, így azok is élvezhetik, akiknek nincs kertjük.
Biokertekben is nagyon kedvelt növény. Jó társa a legtöbb növénynek, például a paradicsomnak, de a szamóca virágzását gátolja. Aromás levelei miatt a kártevőket összezavaró védőnövény.
Hosszan és gazdagon virágzik, rengeteg beporzó rovart, méheket, pillangókat vonz.

Adatok
Virágzási idő
július, szeptember, augusztus
Hasznosítás
ehető, rovarcsalogató, gyógynövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
kiterjedt gyökérzet
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári, évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!