Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag
Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag
550 Ft

Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag

Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag
Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag
Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag
Barátcserje (Vitex agnus-castus) vetőmag
Minden kertben feltnő jelenség ez a cserje a szép liláskék, levendulára emlékeztető virágfüzéreivel. Magyarországon nem őshonos, de tőlünk nem messze, Dél-Európában és Észak-Afrikában elterjedt.
Kiszerelés: 5 ml, 150 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Minden kertben feltnő jelenség ez a cserje a szép liláskék, levendulára emlékeztető virágfüzéreivel. Magyarországon nem őshonos, de tőlünk nem messze, Dél-Európában és Észak-Afrikában elterjedt. Általában vízfolyások mellett, nedvesebb élőhelyeken nő, de ez a forró mediterrán klímában csak viszonylagos vízbőséget jelent. Nálunk csak kertekben ültetik a látványos virágzása miatt. Nevét arról a véleményről kapta, hogy nemi vágyat csökkentő hatása van. Ezért a középkori kolostorokban gyakran ültették. Nálunk nem őshonos, de nem is üldözendő faj. Az invazív növények között a fehér listán szerepel, ami azt jelenti, hogy nem szokott agresszíven terjedni, nem okoz problémákat a természetes élővilágban. Hozzánk viszonylag közel őshonos, ezért nem is kell feltétlenül idegenhonos fajként tekinteni rá, mert természetes terjedéssel is eljuthat hozzánk.

Vetése:

Tavasszal vesd el, növényházban vagy szobában már kora tavasszal, a szabadban csak később. Nem igényel speciális kezelést, könnyen és gyorsan csírázik.

Alkalmazása:

Gyakran ültetett dísznövény, kevés látványosabban virágzó cserjét találunk. Értéke, hogy későn nyílik, amikor már különösen értékes a virága. Gyógynövényként nagyon sokféle hatása van. Erre a célra a terméseket használják, amik csak különösen meleg nyarakon képződnek. A névadó, nemi vágyat csökkentő hatása talán igaz talán nem, mindenesetre a legfontosabb gyógyhatása a hormonháztartás szabályozása. A menstruációs problémák ellen különösen jó hatású, sőt még a termékenységet is visszaállíthatja amennyiben az a felborult hormonháztartás miatt szűnt meg. Érdekes hatása, hogy túladagolás esetén olyan idegrendszeri problémákat okoz: úgy érzed, mintha rovarok mászkálnának a testeden. Virágából parfümöt készítettek. Fiatal vesszőiből kosarat fontak. A növény szinte minden részéből sárga festék készíthető. A magja ehető, borsra emlékeztető fűszer. A levelei is aromásak, fűszerként használhatók. Főként Észak-Afrikában nagy hagyománya van, fűszerkeverékekben is használják. Fája vékony, nálunk nem is nevel igazán értékelhető méretű törzset, de ha mégis, akkor érdemes felhasználni. Nagyon jó minőségű, kemény fájából szerszámok, szerszámnyelek készülhetnek. A kertben nem kényes, bármilyen talajon megél. A nedvesebb és a szárazabb környezetet is elviseli, a megerősödött tövek jó szárazságtűrők. A mi éghajlatunkon nem igazán jó télálló, a hajtásai gyakran elfagynak. Tőről azonban megbízhatóan kihajt. Nálunk nem várható, hogy magasra megnő. Annál is inkább, mert a gazdag virágzás érdekében érdemes minden télen erősen visszavágni. A fiatal, erőteljes hajtásain virágzik igazán bőségesen. Tavasszal nagyon későn hajt ki, sokszor ráijeszt a gazdára, azután hirtelen megindul, és szépen fejlődik. A természetközeli kertekben a barátcserje legnagyobb szerepe a megporzó rovarok számára van. Kései és nagyon bőséges virágzása vonzza a méheket és a lepkéket, ez az egyik legjobb cserje a számukra. Ezért mindenképpen érdemes ültetni belőle.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!