Bajúszos hagyma (Allium vineale) fiókhagymák

500 Ft

Őshonos, télálló, évelő hagymaféle. A kígyóhagymától apróbb, éretten szalmasárga sarjhagymái alapján lehet megkülönböztetni.

Leírás

Jellemzői:

Őshonos, télálló, évelő hagymaféle. A természetben bolygatott gyepekben, cserjésekben és erdőszéleken találkozhatsz vele. Gyakran fordul elő nedves rétekben. A kígyóhagymától apróbb, éretten szalmasárga sarjhagymái alapján lehet megkülönböztetni. A sarjhagymák idővel a száron kihajtanak, vékony zöld szálakból álló gömböt alkotnak. Innen kapta a nevét. Virágzata néha csak néhány virágból áll a sarjhagymák gömbjének a tetején.

Vetése:

A virágzatban hozott apró sarjhagymákkal szaporodik. A szállított sarjhagymákat kézhezvétel után azonnal el kell ültetni.

Alkalmazása:

A növény szára, levele és hagymája is ehető, a fokhagymára hasonlító ízű. Leveleit késő ősztől nyár elejéig, a hagymákat nyár végén lehet betakarítani. Fokhagymapótló növény, a hagymája a fokhagymánál erősebb aromájú. Nyersen és megfőzve is fogyasztható. Levesek, saláták ízesítésére alkalmas.
Gyógynövényként a fokhagymához hasonlóan lehet felhasználni. Vértisztító, féreghajtó hatású. A vér koleszterin-szintjét csökkenti.
A bajúszos hagyma erős aromája miatt rovarriasztó hatású. Nagyon jól használható szúnyogriasztóként ha valaki elviseli az erős fokhagymaszagot. A kertben is hasznos a vakondok ellen.
Igénytelen, szárazságtűrő, bár a természetben sokszor nedves élőhelyen fordul elő. Ha étkezési célra termeled, akkor a gondoskodást nagyobb hagymákkal hálálja meg. Szereti a napot, de enyhe árnyékot elvisel.
Növénytársításokban jól alkalmazható. Különösen jól érzi magát rózsák, répafélék és kamilla közelében. Azonban ne ültesd hüvelyesek mellé, mert gátolja a növekedésüket.
Erős aromája miatt a kártevő rovarokat megzavarja, bizonyos mértékben el is riasztja, ezzel segít a biológiai növényvédelemben. Vakondriasztóként is működik.
Virágát nagyon szeretik a megporzó rovarok.

Érdekességek:

A látványos sötétlila virágok után nem csak magok, hanem apró sarjhagymák is fejlődnek a virágszárán.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bajúszos hagyma (Allium vineale) fiókhagymák” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük