Bajúszos hagyma (Allium vineale) fiókhagymák

Őshonos, télálló, évelő hagymaféle. A kígyóhagymától apróbb, éretten szalmasárga sarjhagymái alapján lehet megkülönböztetni.
Nincs raktáron
500 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Kiszerelés: 2 ml, 60 hagyma

Jellemzői:

Őshonos, télálló, évelő hagymaféle. A természetben bolygatott gyepekben, cserjésekben és erdőszéleken találkozhatsz vele. Gyakran fordul elő nedves rétekben. A kígyóhagymától apróbb, éretten szalmasárga sarjhagymái alapján lehet megkülönböztetni. A sarjhagymák idővel a száron kihajtanak, vékony zöld szálakból álló gömböt alkotnak. Innen kapta a nevét. Virágzata néha csak néhány virágból áll a sarjhagymák gömbjének a tetején.

Vetése:

A virágzatban hozott apró sarjhagymákkal szaporodik. A szállított sarjhagymákat kézhezvétel után azonnal el kell ültetni.

Alkalmazása:

A növény szára, levele és hagymája is ehető, a fokhagymára hasonlító ízű. Leveleit késő ősztől nyár elejéig, a hagymákat nyár végén lehet betakarítani. Fokhagymapótló növény, a hagymája a fokhagymánál erősebb aromájú. Nyersen és megfőzve is fogyasztható. Levesek, saláták ízesítésére alkalmas. Gyógynövényként a fokhagymához hasonlóan lehet felhasználni. Vértisztító, féreghajtó hatású. A vér koleszterin-szintjét csökkenti. A bajúszos hagyma erős aromája miatt rovarriasztó hatású. Nagyon jól használható szúnyogriasztóként ha valaki elviseli az erős fokhagymaszagot. A kertben is hasznos a vakondok ellen. Igénytelen, szárazságtűrő, bár a természetben sokszor nedves élőhelyen fordul elő. Ha étkezési célra termeled, akkor a gondoskodást nagyobb hagymákkal hálálja meg. Szereti a napot, de enyhe árnyékot elvisel. Növénytársításokban jól alkalmazható. Különösen jól érzi magát rózsák, répafélék és kamilla közelében. Azonban ne ültesd hüvelyesek mellé, mert gátolja a növekedésüket. Erős aromája miatt a kártevő rovarokat megzavarja, bizonyos mértékben el is riasztja, ezzel segít a biológiai növényvédelemben. Vakondriasztóként is működik. Virágát nagyon szeretik a megporzó rovarok.

Érdekességek:

A látványos sötétlila virágok után nem csak magok, hanem apró sarjhagymák is fejlődnek a virágszárán.

Adatok
Virágzási idő
július, június
Hasznosítás
ehető, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, nedvességigényes, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!