Arizonai ciprus (Cupressus arizonica) földlabdás csemete, 10-20 cm

Arizonai ciprus (Cupressus arizonica) földlabdás csemete, 10-20 cm
Arizonai ciprus (Cupressus arizonica) földlabdás csemete, 10-20 cm
Arizonai ciprus (Cupressus arizonica) földlabdás csemete, 10-20 cm
Arizonai ciprus (Cupressus arizonica) földlabdás csemete, 10-20 cm
Az egyik legszívósabb, szárazságtűrő örökzöld növény, ami ráadásul gyors növekedésű. Sövénynek is alkalmas, a nyírást jól tűri.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Földlabdás csemete, 10-20 cm magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül. A nyári forróságot kivéve bármikor ültethető. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül. Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod. Az egyik legszívósabb, szárazságtűrő örökzöld növény, ami ráadásul gyors növekedésű. Sövénynek is alkalmas, a nyírást jól tűri. Őshazája Mexikó és az USA dél-nyugati területeinek száraz, félsivatagos vidékei. Viszonylag déli elterjedése ellenére nálunk teljesen télálló. Nagyra nő, jó helyen a 20 métert is elérheti, száraz területeken sokkal kisebb marad. Kékes színével nagyon létványos, messziről feltűnő növény. Kora tavaszi virágzása után a termései két évvel később érnek be. Gyakran még ezután is zárva maradnak, és csak egy erdőtűz után nyílnak fel. Ezzel biztosítják, hogy a magoncok konkurencia nélkül felnőhessenek. Nagyon gyorsan nő, évi 50-100 cm-t képes fejlődni a körülményektől függően. Ez megközelíti a leggyorsabb örökzöldnek tartott leylandi ciprus sebességét, de annál sokkal szárazságtűrőbb. Fiatalkori formája zöldebb, és apró, tövisszerű tűleveleket visel. 1-2 éves kor után kezdi el a felnőtt kori, kékebb, tűlevelek nélküli hajtásait nevelni.

Alkalmazása:

Nálunk nem őshonos. Hogy mégis szerepel a kínálatunkban az annak köszönhető, hogy kicsi a választék őshonos örökzöldekből. Az idegenhonos fajok közül is kevés az, ami jól viseli a magyar klímát: szárazságtűrő és fagytűrő is egyszerre. Az arizonai ciprus pontosan ilyen. Ráadásul nem viselkedik invazívként, biztonságosan telepíthető. Leggyakrabban sövényként ültetik. A nyírást jól viseli, de arra vigyázni kell, hogy az elfásodott részekből nem hajt ki. Csak annyit szabad levádni, hogy maradjon az ágak végén élő, zöld rész. Gyors növekedése miatt nem kell sűrűn ültetni, 60-100 cm tőtávolság elegendő. Minél sűrűbbre ülteted annál hamarabb összezár a sövény. Már fiatalon is érdemes a hajtásait visszavágni, mert így elágazik, és sűrűbb, tömöttebb sövényt képez. Gyors növekedése miatt őshazájában faanyagáért is termesztik. A fenyőkhöz hasonlóan haszálható puhafa, kiváló építőipari és bútor alapanyag. A száraz, laza talajokat szereti, de ezen belül nem válogatós: savanyú és nagyon lúgos talajon is megél. Vizes helyen, állandóan nedves talajban nem él meg. Szereti a tűző napot, de egy kevés árnyékolást elvisel. Gyökérzete sekély, de kiterjedt és sűrű. Lejtők megfogására tökéletes. Azonban problémát is okozhat, mert nagyon hatékonyan fel tudja venni a talajból a vizet és a tápanyagokat, ezzel a körülötte élő növényeket el tudja nyomni. Sövényként, nyírva ez a probléma nem jelentkezik, de ha hagyod nagyra nőni akkor számolni kell vele. Permakultúrás kertekben szélfogó sövényként, és örökzöld búvóhelyként használható. Száraz vidékeken is gondozásmentes, megbízható szívós növény, ami sok madár számára nyújt fészkelési lehetőséget. Tobozait a mókusok bontogatják, nagyon szeretik a magját.

Adatok
Virágzási idő
március
Hasznosítás
dísznövény
Fényigény
napos
Gyökérzet
kiterjedt gyökérzet, sekély gyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (1 vélemény)
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Király László
2024.04.24
Csodaszép, a kert dísze a 2 darab kb. 13-14 méteres fa. Jó döntés volt az ültetése, remélem egyre több kertben lesz látható!