Apró gyékény (Typha minima) vetőmag

550 Ft

A természetben ritka, kerti tavakban annál gyakoribb dísznövény. Kis termete miatt a többi gyékénynél kevésbé agresszív, nagyon jól felhasználható.

Leírás

A természetben ritka, kerti tavakban annál gyakoribb dísznövény. Kis termete miatt a többi gyékénynél kevésbé agresszív, nagyon jól felhasználható.
Vadon nagyon megritkult, visszaszorulóban, kipusztulóban levő növény. A Dunántúlon fordult valaha elő néhány helyen, és Budapesten a rákosi részen amikor még nem foglalta el az élőhelyét a város. Folyópartok, homokpadok, zátonyok pionír növénye. Elsőként jelenik meg ezeken a sokszor csak átmeneti élőhelyeken.
A többi gyékényhez képest valóban apró, egy méter alatti vékony leveleket hoz, hozzájuk illően apró buzogányokkal.
Hasonlít hozzá az Ázsiából betelepült, terjedőben levő rizsgyékény (Typha laxmannii), de annak a buzogánya hosszúkás (az apró gyékényé rövid, majdnem gömbölyű).
Szinte minden része ehető, a többi gyékényhez hasonlóan, de kis termete miatt nem gazdaságos a gyűjtése. A gyöktörzse gumós zöldségként, tavasszal a fiatal hajtásai spárgához hasonlóan elkészíthetők. Szennyvíz és szürkevíz tisztításra is alkalmas.
Kertitóba nagyon jó választás: vékony leveleivel nem árnyékolja be a többi növényt, ezért hagyhatod szabadon terjedni. Nem szúrja át a tófóliát sem. Sekély vízben, 5-10 cm vízmélység mellett érzi jól magát. Cserépbe ültetve tömöttebb bokrot képez, ha hagyod szétterülni sokkal ritkásabb. Pionír jellege miatt nem szereti a konkurenciát, a többi növény könnyen elnyomja.

Vetése:

Tavasszal vesd el nedves helyre, talaj felszínére. Cserépben vetéskor a cserepet állítsd vízbe, de a magok ne kerüljenek víz alá. Ahogy a növények fejlődnek a tövük már víz alá kerülhet.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Apró gyékény (Typha minima) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük