'Apache' saláta (Lactuca sativa) vetőmag
'Apache' saláta (Lactuca sativa) vetőmag
550 Ft

'Apache' saláta (Lactuca sativa) vetőmag

Fényes vörös levelű saláta fajta. Nagy, laza fejeket képez. Különlegesen jó ízű fajta: a középső levelei édeskések, a külsők erősebb ízűek. Saláták díszítésére tökéletes.
Kiszerelés: 1 ml, 450 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Fényes vörös levelű saláta fajta. Nagy, laza fejeket képez. Különlegesen jó ízű fajta: a középső levelei édeskések, a külsők erősebb ízűek. Saláták díszítésére tökéletes. Bataviai típusú saláta: laza fejet nevel, és viszonylag jól viseli a melegebb nyári termesztést is. Felmagzásra kevésbé hajlamos. A saláták sokféle vad faja Európa déli részétől Ázsiáig nagy területen őshonos. A kerti saláta kultúrnövény, vadon nem fordul elő, több évezredes nemesítői munka eredménye. Legközelebbi rokona a keszeg saláta (Lactuca serriola), ami nálunk is gyakori gyomnövény. A kerti saláta termesztése az ókori Egyiptomban kezdődött, 4000-5000 évvel ezelőtt. Eleinte a magjáért termesztették, amiből olajat sajtoltak. Később hozták létre az ehető levelű formákat, amik eleinte magas termetűek voltak, hosszú száron szétszórtan álló levelekkel. A saláta később a görög, majd a római kertészeti kultúrába került, és kialakultak a ma ismert alacsony fajták. Később ezek az egész világon elterjedt haszonnövények lettek.

Vetése:

A legjobb kora tavasszal vetni, de később is megpróbálhatod 5-30 °C talajhőmérséklet között. Sekélyen takard, 2-3 mm vastag földréteggel. Palántát is nevelhetsz belőle. Végső tőtávolsága kb. 20 cm, ha sűrűbb, de érdemes ennél sokkal sűrűbbre vetni, majd a fiatal növényeket szükség szerint ritkítani és megenni.

Alkalmazása:

A saláta zsenge levelei ehetők, mielőtt a virágszár nevelése elkezdődne. Utána már erős, kesernyés íze van. Az Apache fajta színes levelei önmagában, vagy más salátafélékkel együtt is használhatók. Nagyon szép kontrasztot ad zöld levelű fajtákkal keverve. A levelek íze változó: a középső, halvány levelek egészen enyhe, édeskés ízűek, míg a külsőknek erősebb, finom saláta íze van. Ezért ez a fajta az egyik legtöbbre értékelt a szakácsok körében. Termesztése kerti körülmények között nem nehéz, bár igazán szép növényeket tápdús, nedves talajban lehet nevelni. A mulcsolást és az öntözést meghálálja, különösen melegebb időben. Nyáron érdemes félárnyékba ültetni. A legbiztosabb a kora tavaszi és a kora ősz vetés, ilyenkor a hűvösebb és nedvesebb időben nagyon könnyen nevelhető. Tavasszal későn vetve a fejlődése belenyúlik a nyárba, ilyenkor már fontos az árnyék és az öntözés. Az íze akkor a legfinomabb, ha erőteljesen fejlődik. A nyári időszakban a vízhiányos, melegtől szenvedő saláta íze erőteljesebb, hamar kesernyés lesz és felmagzik. Vetés után 7-10 nap alatt kikel. Teljes méretét 2-3 hónap alatt éri el, de már korábban is szedhető. Nagyon jól használható más növények előtt vagy után történő termesztésre, az akár csak néhány hetes időszakok kihasználására.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június, május
Hasznosítás
ehető
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári, kétéves
Talajigény
bármilyen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Átlagos értékelés:
4 (1 vélemény)
(0)
(1)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Teszt
2024.03.15
alma