Ánizs (Pimpinella anisum) vetőmag
Ánizs (Pimpinella anisum) vetőmag
550 Ft

Ánizs (Pimpinella anisum) vetőmag

Jellegzetes illatú fűszernövény és gyógynövény, amit otthon is termeszthetsz. A biokertek növényvédelmét is segítségedre lehet.
Kiszerelés: 2 ml, 200 mag

Raktáron
550 Ft
Részletek

Jellegzetes illatú fűszernövény és gyógynövény, amit otthon is termeszthetsz. A biokertek növényvédelmét is segítségedre lehet.
Vadon nem ismert, de valószínűleg a mediterrán térségből származik. A Földközi-tenger keleti partjainál már ősidők óta termesztik. A magját használjuk.
Alacsony egynyári növény, fél méternél nagyobbra ritkán nő meg. Levelei élénk zöldek, alul majdnem kör alakúak, fent a kapor leveleihez hasonlóan keskeny fonalakká szeldeltek. Virága fehér ernyő.

Vetése:

Március végétől vethető 2-3 cm mélyre, 30-40 cm sortávolságra. Nem tűri a gyökere bolygatását, ezért mindig végleges helyére vesd, palántát nevelni nem célszerű.

Alkalmazása:

A levele ehető, salátákhoz keverve jellegzetes, frissítő aromája nagyon jól érvényesül. Főzve elveszíti az ízét, ezért főtt ételekhez csak az utolsó pillanatban add hozzá.
Magja erős illatú fűszer, amivel szinte minden típusú ételt ízesítenek: húsokhoz, köretekhez (pl. burgonyafélékhez), süteményekhez, édességekhez is alkalmas. Régóta használják, például a medvecukor (bocskorszíj) jellegzetes aromáját is az ánizs adja. Őrölt formában hamar elveszíti az aromáját, ezért érdemes egészben tárolni, és csak közvetlenül felhasználás előtt összetörni.
Alkoholos italok, likőrök ízesítőjeként is nagyon elterjedt. Sok népnek megvan a maga ánizsos itala. Ilyen például a görögöknél az ouzo.
A magból nyert illóolaj is sokféle célra használható, erős illata miatt kedvelt anyag.
Gyógynövényként főként gyomor problémákra, emésztést serkentő anyagként ismert. Ezen kívül szélhajtó, vizelethajtó, köptető, hurutoldó hatású.
Termesztése laza, tápdús talajon a legeredményesebb. Víz- és tápanyagigényes növény. Csak az ország melegebb területein érik be megfelelően, hűvös helyen nem érdemes próbálkozni vele. Vetés után eleinte lassan fejlődik, ezért a többi növény könnyen elnyomja. A virágszár fejlődése alatt sok nedvességet igényel. Érése július végétől indul. A magja egyenetlenül érik be, érdemes kézzel, válogatva leszedni a már érett virágzatokat. A magokat szárítás után csépeljük, és légmentesen lezárva tároljuk.
Az ánizs erős aromájával tipikus kártevőriasztó, kártevőket összezavaró növény. Védi a körülötte levő haszonnövényeket. A csigákat is elriasztja.
Laza lombja miatt árnyékot alig vet, ezért nagyon jól társítható más növényekkel.
A virágai rengeteg rovart vonzanak. Köztük sok ragadozó legyet: fürkészlegyeket és rablólegyeket, amik segítenek a kertedben a kártevők irtásában. Ezért nagyon hasznos permakultúrás vagy biokertekben. Egynyári virágzó növények közé is nagyon jól illik.

Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!