Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
1 000 Ft

Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta

 Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
 Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
 Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
 Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
 Madeira szőlő (Anredera cordifolia) palánta
Gumós gyökérzetből fejlődő erőteljes kúszónövény, amit gyógynövényként és dísznövényként is ültethetsz.
Az ár 1 db földlabdás palántára érvényes.
Az utolsó képen látható 2 db palánta, ezekhez hasonlót fogsz kapni. Viszonyítási alapként a térkő mérete 12x24 cm.
Raktáron
1 000 Ft
Részletek

A palántákat biztonságos csomagolásban, földlabdával szállítjuk. Átvétel után azonnal vedd ki őket a dobozból, és a levelekről óvatosan hajtsd le a fóliát. A földlabda maradjon becsomagolva. Ilyen állapotban, a földlabdát nedvesen tartva árnyékos helyen néhány hétig tárolhatod őket.

Leírás:

Vékony, csavarodva kúszó szárán szív alakú élénkzöld, puha, vastag leveleket nevel. Hosszú virágfüzéreit csak meleg őszön mutatja meg, de ha az időjárás megfelelő volt, akkor szinte elborítják a fehér virágok tömegei. A beporzó rovarok, méhek nagyon szeretik. A késő őszi időszakban nagyon értékes nektárforrás, mert ilyenkor már alig akad virágzó növény. Magot még meleg éghajlaton is ritkán hoz, nálunk egyáltalán nem fordul ez elő.
Dél-Amerikából származik, de a világ meleg éghajlatú vidékein mindenütt elterjedt. Indiában komoly hagyománya van a gyógynövényként történő felhasználásának, ott binahong néven ismerik.

Alkalmazása:

A gumója ehető, de csak főzve. Nyersen is jóízű, első harapásra kellemesen roppanós, de megrágva gusztustalan nyúlós masszává olvad. Főzve ezt a tulajdonságát elveszíti, nyugodtan fogyasztható.
A levele is ehető, a spenóthoz hasonlóan. Értéke, hogy vastag, pozsgás, elöregedve is zsenge hatású. Gyors fejlődésével hatalmas lombtömeget képez, kiapadhatatlan élelemforrásként működik.
Gyógynövényként gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és májvédő hatása miatt nagyon kedvelt. Hatását komoly kutatások is alátámasztják.
Elvileg trópusi növény, de a mi éghajlatunkon is meg lehet próbálni a kertben kiültetve termeszteni. Ősszel az első fagyok hatására a füld feletti része elpusztul, de a gumós gyökérzete, pláne egy vastagabb mulcs takaró alatt, áttelelhet. Dugványról, vagy a gumók szétültetésével egyszerűen szaporítható, érdemes is ’biztonsági másolatot’ készíteni belőle, amit cserépben fagymentes helyen teleltetünk, mert a szabadban bizonytalan az áttelelése. Tavasszal későn hajt ki, sokszor csak május végén, június elején. Azonnal nagyon gyors fejlődésbe kezd, és nagy felületeket képes befutni. Szereti a humuszos, tápdús talajt és a sok nedvességet, ilyen körülmények között fejlődik igazán gyorsan. Azonban a gumós gyökérzetében és a vastag, pozsgás leveleiben tárolt víz segít neki az aszályos időszakok átvészelésében. Érdemes félárnyékba ültetni, mert nagyon jól tűri az árnyékot, és tűző napon sokkal több vízre van szüksége.
Permakultúrás kertekben árnyékolás céljára érdemes lehet kipróbálni. Késői kihajtása miatt csak akkor árnyékol, amikor már nagy szükség van rá. Sűrű levélzete miatt érdemes lehet ritkítani, vagy a támrendszert nagyon ritkásra készíteni, hogy ne adjon teljes árnyékot. Késő őszi virágzása a beporzó rovarok számára nagyon értékes.

Adatok
Virágzási idő
október, november
Hasznosítás
gyógynövény, rovarcsalogató, ehető, dísznövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
gumós
Magasság
3-10 m
Növény típusa
kúszónövény
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek