Bemutatkozás

Történetünk 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megismerkedtünk a kaktuszok különleges világával. A sokéves tapasztalatgyűjtés eredményeként megszületett az első kiadványunk, a  Barna János: Kaktuszkedvelők kézikönyve, mely megjelenése óta megbecsült szakirodalom a kaktuszgyűjtők körében. Ehhez a szenvedélyhez idővel csatlakozott a télálló-fagytűrő növények megismerése, mely különlegességnek számít hazánk éghajlati viszonyai tekintetében. A következő mérföldkő a permakultúrás kertészkedés elveinek megismerése volt.

2018-ban elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy az általunk szeretett növényfajtákat másokkal is megismertessünk, ezért megvásároltuk 1,7 hektáron fekvő tanyánkat Domaszék határában, mely a vállalkozásunk bölcsője lett. A terület egy mélyebb fekvésű területen fekszik, egy része nádas és ősgyep. A 20-30 éve elhagyott, korábban virágzó gazdaság területét idegenhonos növények vették birtokba. Egyes részei erdővé, mások rétté alakultak, otthont és menedéket nyújtva sokféle állat- és növényfajnak. 

A munka több irányban is elkezdődött. Kialakítottuk a télálló mediterrán növények anyaállományának helyét, és gyümölcsfák ültetésével leraktuk egy permakultúrás kert alapjait. A maradék területet eleinte úgy terveztük, hogy valamiféle őshonos élőhellyé alakítjuk, azzal a céllal, hogy minél kevesebb munka legyen vele. De ahogy beleástuk magunkat ez a téma egyre jobban magával ragadott, és jelenleg már az egyik legfontosabb munkánkká lépett elő. Elkezdtük az invazív növények irtását, őshonos növényekre cserélését, a tanya madárbaráttá alakítását, új élőhelyek kialakítását. Eltakarítottunk több, mint 80 köbméter szemetet, elültettünk ezernél több fát és cserjét, kihelyeztünk 20 odút, építettünk két tavat.

Ebben a munkában nagyon sok szakmai segítséget kaptunk az Országos Madártani Egyesület helyi munkatársaitól. Büszkék vagyunk arra, hogy eddigi munkánkat példaértékűnek tartották. A rólunk készült rövidfilm megtekinthető a Szalakóta Látogatóközpont Youtube csatornáján. A terület élővilágát igyekszünk dokumentálni, a látott fajokat lefotózzuk, amennyire sikerül meghatározzuk. Ennek a munkának a gyümölcse is meg fog jelenni a weboldalunkon. Közben kiderült, hogy hasonló törekvések vannak már a világban ‘rewilding’, azaz visszavadítás néven. Magyar próbálkozásról rajtunk kívül nem tudunk, jó lenne ezt a szemléletet elterjeszteni.

Meggyőződésünk, hogy természetközeli gazdálkodással, az őshonos növények tudatos telepítésével, olyan kertek kialakításával, amelyek az emberek és a természet igényeit is kielégítik, sokat tehetünk a klímaváltozás káros hatásainak enyhítéséért.

Vállalkozásunk első lépése a tanyánkon gyűjtött, és részben vásárolt magokra épülő webáruház elindítása.

Közben lassan épül a kertészet is, első lépésben a meglevő füge, gránátalma, leander, selyemmirtusz fajtáink szaporításával, azután erre épül majd a többi. Kövessétek a történetünket, gyertek velünk erre a fordulatos utazásra!