Zöldtrágya növények, 13 csomag vetőmag

3500 Ft

Zöldtrágya növényeink a termelésre nem használt időszakokat kihasználva védik és javítják a talajt. Kiskertben is érdemes használni őket!

Elfogyott

Kategóriák: , ,

Leírás

A zöldtrágya növények haszna sokrétű:

  • Nagy zöld tömeget képeznek, ami talajtakaróként használva  a talaj élővilágát táplálja és segíti a humuszképződést. Ilyen célra a gyorsan és nagyra fejlődő növények alkalmasak: napraforgó, köles, gabonafélék.
  • A talaj mély rétegeibe hatolva felhozza a tápanyagokat, és hozzáférhetővé teszi a sekélyebben gyökerező növények számára. Ilyen célra mélyre hatoló gyökérzetű növényeket ültess: somkórót, zabot, rozsot, lent.
  • Erős, vastag gyökereivel feltöri, lazítja a tömörödött talajt. Megfelel erre a célra a somkóró.
  • A talajt behálózó gyökerek a takarónövény pusztulása után a talajban maradnak, ott humuszt képezve javítják a talaj szerkezetét. Erre a célra a kiterjedt gyökérzetű növények alkalmasak, mint például a rozs, a zab, a somkóró.
  • Védik és megkötik a talajt, megakadályozzák az eróziót. Ilyen célra a sűrű gyökérzetű növények használhatók, mint a szarvaskerep, a gabonafélék.
  • Nitrogénkötő növények, amik a légkörből nitrogént vesznek fel és azt a testükbe építik, majd a lebomlásuk után a talajba juttatják. Ilyenek a pillangós növények: a szegletes lednek, a somkóró, a bükköny, a here és lucerna fajok, a szarvaskerep, a koronafürt.

Zöldtrágyaként használhatsz egynyári vagy rövid életű növényeket, ezek másodvetésként vagy rövid talajjavító időszakokban használhatók, nincs probléma a kipusztításukkal. Az évelő talajtakarók más célra alkalmasak, ezek tartósan megmaradó ágyásokba valók ahol például mulcs alapanyagot termelhetsz, vagy fák alá ültetve virágzó aljnövényzetként védik és táplálják a talajt.

Zöldtrágya csomagunkban minden feladatra találsz növényt. Vetési idejük is különböző, ezért az év minden szakaszában lesz amit felhasználhatsz. A következő magokat tartalmazza a csomag:

Évelő rozs ’Gergő’ (Secale cereanum), 200 g, kb. 40 négyzetméterre elegendő

Gyorsan nagy zöldtömeget ad. Gyökérzete dús és mélyre hatoló, tápanyagok felhozására tökéletes. Szívós, gyenge talajokon is megél, jó szárazságtűrő. 3-5 évig él. Vetése: ősz elején.

Zab (Avena sativa), 400 g, kb. 30 nm-re elegendő

Gyorsan nagy zöldtömeget ad. Gyökérzete dús és mélyre hatoló, tápanyagok felhozására tökéletes. Szívós, gyenge talajokon is megél, jó szárazságtűrő. Egynyári. Vetése: termesztésben kora tavasszal, zöldtrágyaként bármikor.

Hajdina (Fagopyrum esculentum), 50 ml, 1000 mag, kb. 15 méter hosszú sorra elegendő

Nagyon gyorsan fejlődő zöldtrágya növény. Sovány talajokon is megél. A talajban levő foszfort felszabadítja, más növények számára hozzáférhetővé teszi. Nagyon jó méhlegelő. Május közepétől nyár végéig vethető, meleget igényel. Egynyári.

Köles, sárga magvú (Panicum miliaceum), 15 ml, 1500 mag, kb. 15 méter hosszú sorra elegendő

Gyorsan nagy zöldtömeget képező fűféle. Május közepétől nyár végéig vethető, meleget igényel. Egynyári.

Köles, vörös magvú (Panicum miliaceum), 15 ml, 1500 mag, kb. 15 méter hosszú sorra elegendő

Gyorsan nagy zöldtömeget képező fűféle. Május közepétől nyár végéig vethető, meleget igényel. Egynyári.

Napraforgó ’Iregi csíkos’ (Helianthus annuus), 30 ml, 120 mag, kb. 15 méter hosszú sorra elegendő

Gyorsan nagy zöldtömeget képez. Mélyre hatoló karógyökere felhozza a tápanyagokat. Talajlazításra is használható. A talajt gyorsan kiéli, ezért egy helyre ne kerüljön több éven keresztül. Április közepétől nyár végéig vethető, meleget igényel. Egynyári.

Olajlen, sárga magvú (Linum usitatissimum var. macrocarpa), 30 ml, 2500 mag, kb. 15 méter hosszú sorra elegendő

Erős mélyre hatoló gyökérzetével felhozza a tápanyagokat. Rövid nappalos növény, kora tavasszal érdemes vetni, de zöldtrágyaként ősszel is vethető.

Olajlen, barna magvú (Linum usitatissimum var. macrocarpa), 30 ml, 3000 mag, kb. 15 méter hosszú sorra elegendő

Erős mélyre hatoló gyökérzetével felhozza a tápanyagokat. Rövid nappalos növény, kora tavasszal érdemes vetni, de zöldtrágyaként ősszel is vethető.

Takarmány bükköny (Vicia sativa) , 50 ml, 2000 mag

Nitrogénkötő zöldtrágyanövény. Virágzása nagyon jó nektárforrás. Szinte egész évben vethető. Kalászosokkal, például zabbal vetve nagyon hatékony. Márciustól májusig főnövényként, aratás után augusztusig takarónövényként szokták vetni.

Fehér somkóró, termesztett kétéves forma (Melilotus albus), 5 ml, 2000 mag

Nagyra növő nitrogénkötő növény. Nagy zöldtömeget képez. Erős karógyökere nagyon jó talajlazító, és felhozza a tápanyagokat a mélyebb rétegekből. Kiváló rovarcsalogató a virágzása. Tavasszal gabona közé vetve különösen jól érzi magát. Kétéves növény. Tavasszal és nyár végén is vethető.

Apró here (Trifolium dubium), 2 ml, 300 mag

Nagyon alacsony termetű talajtakaró növény. A taposást is elviseli, ezért utakra is vethető. Nitrogénkötő. Jó nektárforrás. Vetése: tavasszal.

Közönséges tarkakoronafürt (Securigera varia), 5 ml, 1500 mag

Nitrogénkötő. Gyökérzete terebélyes és mély, felhozza a tápanyagokat az alsóbb talajrétegekből is. Virágzása nagyon jó rovarcsalogató. Tavasszal és ősszel is vethető. Évelő.

Szarvaskerep (Lotus corniculatus), 5 ml, 2500 mag

Alacsony termetű nitrogénkötő növény. Nyírott gyepben is megél. Sűrű gyökereivel megköti a talajt. Igénytelen, sovány homokon is megél. irágzása nagyon jó rovarcsalogató. Tavasszal és ősszel is vethető. Évelő.


Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zöldtrágya növények, 13 csomag vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.