Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) vetőmag

550 Ft

Télen és kora tavasszal is szedhető levélzöldség. Vitaminban gazdag, tavasszal vértisztítóként használható, mert a szervezetet megtisztítja a salakanyagoktól.

Kategóriák: , ,

Leírás

Bolygatott erdők és erdőszélek egynyári ernyős virágú növénye. Enyhe ánizs illata van. Kedveli az enyhén nyirkos talajt. Nitrogénjelző, sokszor találjuk akácosokban. A természetben ősszel kikel, zölden telel át, utána gyors növekedésbe kezd és nyár közepére már el is pusztul. Még a szára is feltűnően gyorsan elbomlik.

Vetése:

Ha természetes állományt akarunk létrehozni, akkor ősszel kell elvetni, a magját csak sekélyen takarva. Az őszi-téli nedvesség elegendő a fejlődéséhez, a szárazabb nyári időszak előtt már vége az életciklusának.
Zöldségként termesztve gyakorlatilag egész évben vethető amikor fagymentes az idő. Nyáron vetve is felnevelhető megfelelő öntözéssel. A levelei gyorsan kifejlődnek, hamar szüretelhető.

Alkalmazása:

Télen és kora tavasszal is szedhető levélzöldség. Vitaminban gazdag, tavasszal vértisztítóként használható, mert a szervezetet megtisztítja a salakanyagoktól.
A francia konyha ízletes fűszernövénye. Különleges zöldségleves, tyúk- és báránysült ízletes fűszere. A levél nyersen C-vitamin-, karotin-, vas- és magnézium-szükségletünk fedezéséhez járulhat hozzá. Jellegzetes ánizsillatáért fűszerként és salátának is használják.
A virágzáskor gyűjtött növény illóolajat tartalmaz.
Forrázata – gyógyteaként – serkenti az emésztést, vese-, légző- és emésztőszervi megbetegedéseknél alkalmazza a népi gyógyászat. Levelének forrázata borogatás formájában az arcbőr tisztítására és rugalmasságának megőrzésére alkalmas.
Bármilyen talajon jól érzi magát. Jól fejlődik teljes árnyékban és félárnyékban. Napos helyen is megél, de ott több vizet igényel.
Árnyékban, fák alatt is nevelhető. Rövid életű, utána másodvetésként sok növény termeszthető, vagy ő maga is lehet másodvetemény.
Kerti haszna, hogy a salátaféléket megóvja a lisztharmattól, és erősebb szaga elriasztja a tetveket, csigákat, valamint a hangyákat is.
Jó társnövénye a sárgarépának és a reteknek, de kaporral és korianderrel is jól fejlődik.
Tavaszi virágzása miatt kiváló táplálék a méheknek és más beporzóknak. Nagyon változatos rovarvilágot vonz.

 

Érdekességek:

Népi elnevezése: esztergamag, olaszsaláta, édes petrezselyem
1516 óta vannak írásos feljegyzések róla.
Édes petrezselyem neve arra utal, hogy ánizsillatú, édeskés, gyönge, zamatos leveleit egykor a magyar konyha is használta a tavaszi saláták, tyúk- és bárányhúsok, levesek ízesítéséhez. A népnyelvben cickamogyoró. Bársonyos simaságáról nevezték el a növényt a macska szőrének selymességét szem előtt tartva. A -mogyoró utótag magyarázata a növény termése lehet.
A növény és termése régen orvosszer volt.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék, árnyék

Virágzás

április, május

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük